Skip to main content

O građanskoj neposlušnosti

Autonomija 10. апр 2008.
2 min čitanja

Zagorka GolubovićSociolog Zagorka Golubović ocenila je danas da demokratija u Srbiji neće napredovati dok građani ne shvate da moraju da se uključe u društvene procese, da iskazuju građansku neposlušnost i pokreću građanske inicijative.
Golubovićeva je na promociji knjige „Probuđene nade – izneverena očekivanja“ u Novom Sadu istakla da je građanska neposlušnost jedan od osnovnih elemenata građanskog društva.
Prema njenoj oceni, građanska neposlušnot je jedan od osnovnih mehanizama da se ljudi na vlasti podsete da su servis građana.
„Građanska inicijativa podrazumeva i pravo na pobunu, a mi kao građani Srbije tek treba da dođemo do te svesti. Mi nismo naučeni da budemo slobodni građani“, ocenila je Zagorka Golubović.
Prema njenim rečima, „sloboda je težak teret“, ona podrazumeva i odgovornost i spremnost da se preuzme rizik. „Kod nas je, na žalost – i kod građana, a ne samo kod vlastodržaca, prisutan autoritarni duh, paternalizam koji podrazumeva da neko drugi treba umesto nas da uradi sve“, rekla je Golubovićeva.
Ona je ocenila da svaki građanin mora da shvati da, ukoliko želi da reši svoje probleme, mora da bude aktivan i angaszovan, a ne da očekuje da će neko drugi da reši njegov problem. Knjiga „Probuđene nade – izneverena očekivanja“ nastala je kao rezultat istraživanja čiji je cilj bio da se ispita kako građani koji ne izlaze na izbore doživljavaju period od pada Miloševićevog režima do danas
Istraživanje metodom intervjuisanja ispitanika sproveo je Institut za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda, a podržala ga je nemačka fondacija „Hajnrih Bel“.

(Beta)