Skip to main content

NVO: Srbija da osudi genocid nad palestinskim narodom i prekine izvoz naoružanja u Izrael

Info 17. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Prošlo je više od 130 dana otkako svedočimo istorijskom događaju u koji je upleten čitav svet - genocidu države Izrael nad palestinskim narodom"

Nekoliko nevladinih organizacija u Srbiji zatražilo je danas da država Srbija stane na pravu stranu istorije i finansijski podrži rad Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA).

„Zahtevamo da se država Srbija priključi optužnici Južnoafričke republike pred Međunarodnim sudom pravde i da Srbija osudi genocid nad palestinskim narodom i momentalno prekine izvoz naoružanja u Izrael“, navodi se u zajedničkom saopštenju Društvenog centra Oktobar, Zrenjaninskog socijalnog foruma i kolektiva Kvir.comm.

Njihovi aktivisti su povodom globalnog dana akcije solidarnosti sa palestinskim narodom danas izveli simboličnu akciju na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Naveli su da je „prošlo više od 130 dana otkako svedočimo istorijskom događaju u koji je upleten čitav svet – genocidu države Izrael nad palestinskim narodom“.

Optužili su moćne zapadne vlade da vojnom i političkom podrškom „omogućavaju Izraelu poduhvat potpunog brisanja palestinskog naroda, što traje već 75 godina“.

„Mere koje je Međunarodni sud pravde izrekao Izraelu, a koje nisu uključile zahtev za prekid genocida, nisu usporile izraelsku ubilačku mašinu, pa je broj ubijenih ljudi preko 28.000, od čega su polovina deca“, navodi se u saopštenju i dodaje da je oko 90 odsto stanovništva interno raseljeno.

Podsetili su da je odlukom nekolicine ključnih moćnih zemalja „ukinuto skoro 80 odsto finansija za UNRWA, što znači da sada okupiranim Palestinkama i Palestincima preti jumiranje od gladi“.

„Pamtimo i da je u periodu od 2004. do 2007. godine upravo Srbija, odmah posle SAD-a, bila najveći izvoznik oružja u Izrael. Ovaj period obuhvatio je Drugi palestinski ustanak i prateće vojne operacije države Izrael, u kojima je, između ostalog oružjem proizvedenim u Srbiji, ubijeno preko 3.500 Palestinaca i Palestinki“, piše u saopštenju.

Izrazili su zabrinutist zbog odnosa Privredne komore Srbije „koja je početak stradanja palestinskog naroda istakla kao sjajnu priliku za izvoz robe u Izrael“.

(Autonomija, Foto: ZSF)