Skip to main content

NVO: Sprečiti donošenje nedemokratskog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

Građani 29. sep 2021.
< 1 min čitanja

Nacrt Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi nije u skladu sa međunarodnim standardima, i njime bi značajno bilo ograničeno pravo građana na učešće u donošenju odluka, navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju više nevladinih organizacija (NVO).

Probleme sa tim nacrtom, kako se ocenjuje u saopštenju, potvrdilo je i savetodavno telo Saveta Evrope, Venecijanska komisija, a NVO su pozvale da se usvoje preporuke te komisije.

NVO su ranije upozorile da je javna rasprava u pogledu tog zakona sprovedena u “manjkavom i netransparentnom procesu, čime je obesmišljeno učešće stručne i zainteresovane javnosti“.

“Nažalost, na nedostatak volje da se ovaj proces sprovede na transparentan i participativan način ukazuje i to što je, nakon produženja javne rasprave zbog propusta nadležnog ministarstva, i objavljene nepostojeće mejl adrese za slanje komentara, predlagač po isteku roka za dostavljanje priloga istog dana Nacrt prosledio Venecijanskoj komisiji”, navodi se u saopštenju.

NVO navode i da je komisija u svom mišljenju pozvala nadležne da u daljem postupku izrade propisa uvaže komentare civilnog društva.

“Ovo predstavlja priliku da se problematična rešenja prisutna u Nacrtu, koja bi vodila ka usvajanju nedemokratskog zakona, na vreme isprave, umesto da se predlozi propisa kojima se ugrožavaju prava građana naknadno povlače pod pritiskom javnosti, kao što je nedavno bio slučaj sa Nacrtom Zakona o unutrašnjim poslovima”, ocenjeno je u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Beogradski centar za ljudska prava, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS), Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Transparentnost Srbija.

(Beta, Foto: Pixabay)