Skip to main content

NVO: Probleme sa sticanjem državljanstva najčešće imaju pripadnici romske zajednice

Građani 21. apr 2022.
< 1 min čitanja

"Nadležni organi bez odlaganja da pristupe rešavanju ovih problema"

Nevladina organizacija Praxis (Praksis) upozorila je danas da u slučajevima dece koja su rođena u Srbiji, a čiji roditelji su lica bez državljanstva ili su nepoznatog državljanstva, matičari najčešće nisu upisivali podatak o državljanstvu Srbije u matičnu knjigu rođenih, iako je to trebalo po Zakonu o državljanstvu.

U saopštenju se dodaje da je “građanima starijim od 18 godina onemogućeno utvrđivanje državljanstva po osnovu rođenja u Srbiji”, kao i da su time najčešće pogođeni pripadnici romske zajednice.

“Iako zakon propisuje da bi državljanstvo trebalo da se u ovom slučaju stekne samo na osnovu upisa činjenice državljanstva u matičnu knjigu rođenih i bez sprovođenja posebnog postupka matičari to najčešće nisu činili. Da bi ta deca stekla državljanstvo, bilo je neophodno da se pred Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovedu posebni postupci”, navodi se u saopštenju.

Praxis ocenjuje da su ovim problemom “skoro isključivo” pogođeni pripadnici romske nacionalne manjine, kojima problemi u vezi sa pristupom pravima na upis u matičnu knjigu rođenih i državljanstvo znatno pogoršavaju ionako težak položaj.

“Smatramo da bi nadležni organi morali bez odlaganja da pristupe rešavanju ovih problema. U tom cilju, Ministarstvu unutrašnjih poslova uputili smo apel da preduzme mere koje bi bile usmerene na otklanjanje uočenih nepravilnosti”, navodi se u saopštenju.

(Beta)