Skip to main content

BeFem promoviše feministički medijski program

Građani 21. apr 2022.
2 min čitanja

“Da se stereotipno i diskriminatorno izveštavanje prevaziđe”

Feministički kulturni centar BeFem promovisaće u sredu, 27. aprila, u Novom Sadu feministički medijski program „Aktivn ažena, aktivn azajednica I nov emedijske politike”, čiji je cilj rodno osetljivije medijsko izveštavanje.

“Našim programima, medijskom produkcijom, kreiranjem inovativih komunikacijskih strategija pokušavamo da medijske prakse promenimo kako bi izveštavanje bilo što više rodno osetljivo, a posebno sa akcentom na predstavljanje aktivnih žena u lokalnim zajednicama kroz program ‘Aktiva žena, aktivna zajednica’”, navele su organizatorke.

U pozivu na promociju napominje se da program koji zagovaraju podrazumeva proizvodnju novih medijskih sadržaja kroz kratke feminističke dokumentarce koji predstavljaju aktivne žene Zlatiborskog i Severnobačkog okruga, kampanje i studije o ženskim inicijativama koje menjaju lokalnu zajednicu i transformišu ne samo medijski, nego i javni diskurs u kojima će različiti ženski identiteti i egzistencije biti vidljive, a ne na dnu političke agende.

“U skladu sa tim, a u cilju preuzimanja aktivnih koraka ka rodno osetljivijem medijskom izveštavanju, nastala je i Feministička medijska deklaracija koju je Befem kreirao, zajedno sa mrežom saradnica novinarki, urednica, aktivistkinja ženskih organizacija i profesorki fakulteta koji se bave medijskom reprezentacijom, rodnom ravnopravnošću i marginalizovanim grupama”, navodi se u pozivu.

Dodaje se da BeFem već godinama radi na unapređenju vidljivosti žena u medijima i uticaju na kreatore medijskih politika da preuzmu odgovornost u ostvarenju rodne ravnopravnosti i ženskih prava kroz promenu raspodele moći u društvu, koja se oslikava u javnom i medijskom prostoru.

“Kroz razvijanje medijskih programa analiziramo načine na koje su žene uključene/isključene u javnim prostorima, reprezentacijske prakse i diskurse kojima mediji pribegavaju kada o ženama pišu. Takođe, naši programi nude strategije i alate kako da se stereotipno i diskriminatorno izveštavanje prevaziđe”, poručuju iz BeFema.

Promocija će se održati u knjižari Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6) u u 18 časova.
Na njoj će govoriti Jelena Višnjić i Milica Batricević iz BeFema, profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov i novinarka Tamara Srijemac.

(Autonomija)