Skip to main content

NVO: Poverenik utvrdio – bivši funkcioner Dveri diskriminisao LGBT

Marginalci 02. нов 2021.
< 1 min čitanja

Nevladina organizacija „Da se zna“ saopštila je da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti utvrdio da je doskorašnji potpredsednik Dveri Jugoslav Kiprijanović diskriminisao pripadnike LGBT zajednice kada je istopolna partnerstva označio kao neprirodna, nemoralna i prokleta.

Kako se navodi u saopštenju, poverenik je utvrdio da je Kiprijanović tekstu „Kako ideološki kolonizatori kuvaju žabu u Srbiji“, objavljenom na srpskoj stranci portala „International family news“, povredio Zakon o zabrani diskriminacije u kome se zabranjuje svako postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva.

„Kiprijanović je istopolna partnerstva označio kao neprirodna, nemoralna i prokleta. Zatim je nameru ministarske za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog o izradi Nacrta zakona o istopolnim zajednicama nazvao ‘zombizacijom srpskog društva’ i naveo da se pod izgovorom ljudskih prava nameće ‘totalitarna ideologija homoseksualizma’ i da bi usvajanje ovog zakona značilo ‘korak dublje u bezdan izjednačavanja prirodnog i neprirodnog, moralnog i nemoralnog, blagoslovenog i prokletog’“, navodi se.

Poverenik je zaključio da sloboda govora nije neograničena, odnosno da je ograničena upravo zabranom govora kojim se vređa i poniža neko na osnovu ličnog svojstva, kao i da sloboda govora ne sme biti izgovor za diskriminaciju.

„Kiprijanoviću je data preporuka, pod pretnjom opomene, da sa sajta ukloni sporni tekst i da se ubuduće suzdrži od akata i izjava koje predstavaljaju diskriminaciju lica na osnovu bilo kog ličnog svojstva“, navela je ta organizacija.

(Beta)