Skip to main content

Biserko: Beograd se pribojava novih izbora u Crnoj Gori

Građani 02. nov 2021.
3 min čitanja

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko je govoreći o posjeti premijera Zdravka Krivokapića Srbiji kazala za Antenu M da je teško komentarisati tu temu, kada premijer ne zna koje su njegove opšte opcije u ovom momentu, da li je to opstanak Vlade, novi izbori ili rekonstrukcija.

Kako je navela, u svakom slučaju Krivokapić vjerovatno ide u Beograd po neku podršku za koju, kako kaže, nije sigurna, zato što ni Beograd u ovom momentu nema baš veliko poštovanje za njega kao nekog ko treba da djeluje tamo u interesu Srbije, s obzirom da je pokazao „određene nesposobnosti“.

„Prije svega, nije potpisao taj sporazum sa SPC, to je odložio. Drugo, pokazuje veliku inkompetenciju u vođenju države i zapravo je Crnu Goru vratio unazad, što se vidi i po izvještaju Evropske komisije. Činjenica je da je Crna Gora prije dvije godine bila prva u regionu i da je takoreći bila pred vratima EU, danas je ona stala u red sa ostalima i ne zna se kako će to dalje ići“, kaže Biserko.

U svakom slučaju, kako je ocijenila, ono što je sporno i što je najdelikatnije pitanje kada je riječ o Krivokapiću i onome šta ta Vlada još može da uradi, to jeste popis stanovništva, jer je to, kako kaže, upravo alatka kojom Beograd želi da poveća broj Srba u Crnoj Gori i na taj način nametne Srbe kao dominantni faktor u toj Crnoj Gori.

„Ne znam koliko je to realno da se organizuje u kratkom roku, u svakom slučaju, u narednim nedjeljama biće jasno da li se ide na rekonstrukciju, na manjisku vladu uz podršku sadašnje opozicije ili na nove izbore. Beograd sigurno ima razloga da se pribojava novih izbora, zato što se raspoloženje u Crnoj Gori značajno promijenilo, pogotovo taj negativan odnos prema Vladi, i onome kako se ona ponaša. I naravno, rezultatima koje do sada nije pokazala. Tu je neka velika neizvjesnost“, smatra Biserko.

Ona je istakla da vjeruje da zapad, a to se i vidi da, Amerika prije svega, želi rekonstrukciju Vlade uz podršku sadašnje opozicije i smatra da neće tako lako pustiti Beogradu i anti-crnogorskoj opoziciji da na neki način do kraja rasturi Crnu Goru kao suverenu i proevropski orjentisanu.

„Uostalom, vidjećemo sjutra kako će se Rusija ponašati u Savjetu bezbjednosti vezano za Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko tu dođe do nekog pozitivnog iskoraka, to je onda neki znak da ipak zapad ima i volju i određene sposobnosti da se suprotstavi ovome što smo do sada imali u mogućnosti da gledamo o beogradskoj i ruskoj politici, u rasturanju Balkana onakav kakav je, zapravo, definisan tokom 90-ih i nakon 2000. odnosno Balkana koji izaziva na liberalnim vrijednostima i orjentaciji ka EU i NATO-u“, kaže Biserko.

Upitana šta može da donese posjeta kao rezultat, ona je odgovorila da je tu puno otvorenih pitanja.

„Teško je predvidjeti šta Beograd sad tu može sa Krivokapićem, i da li on još može da služi njihovim interesima. To je stvar procjene Beograda“, zaključila je Biserko.

Korać: Povratak zabludjelog sina

Profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i bivši potpredsjednik Vlade Srbije Žarko Korać kaže za Antenu M da posjeta premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića Srbiji liči na „povratak zabludjelog sina“.

„Očigledno je Beograd imao očekivanja od nove Vlade ali stranke koje Beograd direktno i bezuslovno podržava, kao što je Demokratski front, nijesu u Vladi i u ovdašnjim tabloidima u Beogradu, koji su suštinski i zvanični politički organi Srpske napredne stranke, odnosno vlasti u Srbiji, Krivokapić je jako napadan, posebno poslije njegove posjete Beogradu kada nije potpisao Temeljni ugovor. I to je paralelno bilo sa napadima SPC. Po mom mišljenju njegova posjeta se organizuje da bi Beograd pružio direktnu podršku opstanku ove Vlade„, navodi Korać.

Dodaje da, ne samo što se sve stranke u Crnoj Gori boje izbora, već se i Beograd boji izbora jer nije sasvim siguran kako će izgledati rezultat i kakva bi Vlada bila poslije izbora.

„Ja ovo tumačim kao direktnu podršku Krivokapiću u smislu bolje i on nego da se vrati DPS, ili neka druga koalicija sa DPS-om koja ne bi bila po volji Beogradu. Zato se Krivokapić prima u Beogradu, iako očigledno on nije najidealniji izbor za Beograd u Crnoj Gori. Svakako bi Beograd više volio da su na vlasti Mandić i Knežević, koji su, inače, rado viđeni u Beogradu i često putuju državnim avionom Srbije u te svoje posjete. Dakle, podrška Krivokapiću pod parolom bolje Krivokapić nego vlast koja bi bila okrenuta stvarnim interesima Crne Gore kao nezavisne države“, objašnjava Korać.

Napominje da je Krivokapić izjavio da neće potpisati Temeljni ugovor, te da ne očekuje neki konkretan rezultat posjete.

„Ništa neće proizaći iz posjete, ako Krivokapić ostane pri tome, ali vlast u Crnoj Gori mijenja mišljenje dva puta dnevno tako da ni u šta ne možete biti sigurni. Da li će nešto simbolički da se dogodi ja to ne znam, ali sve što se potpisuje se prije toga najavi. To je samo podrška Krivokapiću, čak i ako nešto bude to je na nivou simboličkog, a ne političkog“, zaključuje Korać.

(Antena M, foto: Medija centar Beograd)