Skip to main content

NUNS podseća redakcije i poslodavce na obavezu da obezbede zaštitu za novinare

Info 30. мај 2023.
< 1 min čitanja

"Tokom nemira na Kosovu novinari su bili izloženi suzavcu, i u središtu eskalacije sukoba"

Nezavisno udruženje novinara Srbije podsetilo je, povodom najnovijih dešavanja na Kosovu na obavezu svake redakcije i medijskog poslodavca da osiguraju zaštitnu opremu za novinare i novinarke, kao i celu ekipu koja izveštava sa područja sukoba.

NUNS podseća da su tokom nemira na Kosovu novinari su bili izloženi suzavcu, i u središtu eskalacije sukoba. Mnogi od njih sklonili su se u obližnji kafić iz kojeg su se izvukli tek nakon nekoliko sati.

U jučerašnjim sukobima između predstavnika Kfor-a i Srba u Zvečanu povređen je reporter Tanjuga, objavila je ta novinska agencija.

“Nekoliko automobila u vlasništvu medijskih kuća je oštećeno. Pozivamo medijske poslodavce da osiguraju zaštitu novinarskih ekipa koje šalju u područje sukoba. Mnogi dopisnici nemaju potrebnu zaštitnu opremu – gas masku, pancir i kacigu. Podsećamo i pozivamo poslodavce da preuzmu odgovornost za sigurnost svojih radnika i osiguraju im potrebnu opremu“, naveo je NUNS.

To udruženje poziva sve novinare i medijske radnike koji prate događanja da budu vidno obeleženi kao zaposleni u medijima, da kod sebe imaju novinarsku legitimaciju i prsluke sa natpisom press.

(N1, foto: )