Skip to main content

NUNS: Ozbiljne pretnje Jeleni Zorić zahtevaju brzu reakciju

Info 31. dec 2020.
< 1 min čitanja

Ozbiljne pretnje koje je advokat Svetislav Bojić uputio novinarki Televizije N1 Jeleni Zorić, zahtevaju brzu i efikasnu reakciju javnog tužilaštva, poručilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, zahtevajući od državnih organa da ugroženoj novinarki obezbedi sigurnost.

Udruženje u saopštenju podseća da je advokat Predraga Koluvije, prvooptuženog u slučaju „Jovanjica“, prišao 28. decembra nakon ročišta Jeleni Zorić dok je bila na reporterskom zadatku, i preneo reči svog klijenta da ga ona „uništava i rastura izveštavanjem“ i poručio da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“, a sutradan joj je rekao: „Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio.“

Uz ocenu da te poruke „liče na one iz filmova o mafijaškim klanovima“, i da su „više su nego jasna pretnja“, Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od državnih organa da ugroženoj novinarki osigura bezbednost.

„Pridružujemo se zahtevu televizije N1 koja će advokatskim komorama, čiji je advokat Bojić član, uputiti pitanje da li su njegovi nedavni postupci u skladu sa etičkim standardima te profesije i tražiti da mu se advokatska licenca privremeno suspenduje do konačne odluke nadležnih organa advokatskih komora“, ističe NUNS.

Uz punu podršku Jeleni Zorić i redakciji N1, NUNS izražava uverenje da će ona i dalje o slučaju „Jovanjica“ i drugim temama izveštavati hrabro i profesionalno.

„O ovom slučaju izvestićemo međunarodne asocijacije novinara i učinićemo sve da slučaj ostane prisutan u javnosti dok ne dobije sudski epilog“, poručuje NNS povodom pretnji novinarki N1 Jeleni Zorić.

Povodom pretnji koje je advokat Svetislav Bojić, branilac Predraga Koluvije, uputio novinarki N1 Jeleni Zorić, advokati televizije N1 su direkciji policije danas podneli zahtev da se izradi procena njene ugroženosti te da se u skladu sa tim preduzmu adekvatne mere radi obezbeđenja njene zaštite.

(Beta)