Skip to main content

NUNS osudio napad na televizijsku ekipu N1

Info 15. apr 2022.
< 1 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas verbalni napad na ekipu televizije N1 i pozvalo funkcionere da prestanu sa etiketiranjem novinara.

Kako se navodi u saopštenju NUNS-a, novinarka N1 Vanja Đurić i njen kolega snimatelj Ivan Žugić verbalno su napadnuti u četvrtak, dok su se pripremali za snimanje dogovorenog intervjua sa sagovornikom u parku koji se nalazi u blizini jedne banke.

Njima je prišao čovek iz obezbeđenja i dobacivao im da su “upali u banku” a zatim ih psovao i vređao.

“Objasnili smo mu da mi ne snimamo banku niti bismo to radili, a da nemamo dozvolu za snimanje. Kamera je bila okrenuta na drugu stranu, tako da se banka nije videla ni u pozadini. Mislili smo da je to problem. Međutim, kada smo pokušali da nastavimo snimanje, on je ostao tu i nastavio da nam dobacije i da nas vređa. Tada smo shvatili da on ima problem sa tim što smo mi sa N1 i da se njemu jednostavno ne dopada što smo mi sad tu”, rekla je Vanja Đurić.

Ona je dodala da se čovek još neko vreme zadržao na tom mestu a posle se vratio nazad u banku.

“NUNS osuđuje verbalne napade na novinare, koji lako mogu prerasti u fizičke napade, i smatra da su oni posledica, pre svega etiketiranja novinara od strane javnih funkcionera, te ih poziva da prestanu sa takvom praksom kako bi se smanjile tenzije u društvu”, navodi se.

To novinarsko udruženje je pozvalo javne funkcionere da odgovaraju na pitanja novinara i da im omoguće neometano obavljanje posla.

(Beta)