Skip to main content

DS: Hapšenje Darka Šarića potvrđuje da Srbijom vlada sprega vlasti i organizovanog kriminala

Info 15. apr 2022.
2 min čitanja

"Po ko zna koji put u obračun sa organizovanim kriminalom morale su da se uključe strane bezbednosne službe"

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da novo hapšenje Darka Šarića „potvrđuje da Srbijom vlada čvrsta sprega vlasti predvođene Aleksandrom Vučićem i organizovanog kriminala“.

Predsednik Izvršnog odbora DS Srđan Milivojević ocenio je da su državne institucije „otete od strane mafijaškog režima“ i da su „zbog toga po ko zna koji put u obračun sa organizovanim kriminalom morale su da se uključe strane bezbednosne službe“.

„Svima u svetu je očigledno postalo jasno da vladajući režim u Srbiji nema ni volje, ni mogućnosti da se obračuna sa svojim finansijerima i partnerima iz sveta podzemlja koji su svoje kriminalne aktivnosti razgranali širom sveta“, naveo je Milivojević a prenela DS.

Ocenio je da bi, bez informacija dobijenih iz EUROPOL i EUROJUST i angažovanja evropskih organizacija za borbu protiv organizovanog kriminala, Darko Šarić „iz svoje vile na Dedinju i dalje neometano upravljao svojom kriminalnom hobotnicom“.

„Skandalozno je da nakon ovog hapšenja saznajemo da je Darko Šarić optužen da je iz pritvora Specijalnog suda uz pomoć dva satelitska telefona i tri mobilna telefona naručivao mafijaška ubistva širom sveta, a da niko od nadležnih državnih organa ne pokazuje odgovornost zbog ovih propusta“, naveo je funkcioner DS.

Dodao je da je međunarodna policijska akcija pod rukovodstvom evropskih bezbednosnih službi, u kojoj je uhapšen Šarić, „jasan pokazatelj koliko je važno da Srbija izgradi još jače i čvršće veze sa svojim evropskim partnerima“.

Darko Šarić i četiri člana njegove kriminalne grupe uhapšeni su juče u Beogradu zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela, među kojima su teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja.

Šarić je ranije okrivljen za međunarodni šverc kokaina i pranje novca, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora, ali se od kraja 2021. godine nalazi u kućnom pritvoru.

Mediji su preneli da su hapšenja vezana za organizaciju ubistava koja su se dogodila u Srbiji i Crnoj Gori, kao i ubistva dva pripadnika škaljarskog klana na grčkom ostrvu Krf.

(Beta)