Skip to main content

NUNS i NDNV protiv smene Presburgera

Aktuelno 21. јун 2011.
< 1 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da odluka upravnog odbora preduzeća „Mađar so“ da pokrene proceduru smene glavnog i odgovornog urednika ovog lista Čabe Presburgera – predstavlja flagrantan i neprikriven političko-partijski pritisak na medije i slobodu izražavanja, kao i šamar celoj novinarskoj profesiji.

NUNS i NDNV pozivaju redakciju „Mađar soa“ da pruži otpor bahatom ponašanju osnivača, čija je namera da od lista ponovo napravi bezlično partijsko glasilo, a tu nameru, što je najgore, i ne krije. U obrazloženju zahteva za smenu Presburgera upravni odbor, između ostalog, ističe da je nezadovoljan uređivačkom politikom lista jer je u nedovoljnoj meri praćen rad Saveza vojvođanskih Mađara. Ovakvo obrazloženje kao da je zalutalo iz nekih drugih vremena, a ono govori o nespremnosti SVM-a i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine da čuje bilo kakve kritičke tonove usmerene ka političkoj eliti vojvođanskih Mađara, a koji su se mogli pročitati u „Mađar sou“.

I ovaj slučaj političke smene urednika potvrđuje da postojeći sistem informisanja na jezicima nacionalnih manjina omogućava beskrupuloznu kontrolu medija od strane političkih moćnika. Ovim je ugrožena i novinarska profesija i pravo građana na valjano informisanje. NUNS i NDNV smatraju da je neophodno obezbediti mehanizme da se zaštiti uređivačka politika listova nacionalnih manjina od nasrtaja političara. To što situacija u tzv. većinskim medijima nije bolja – ne može da bude nikakav izgovor!

NUNS i NDNV, 21.6.2011.