Skip to main content

NUNS i NDNV o izvinjenju UO RTS

Građani 24. maj 2011.
< 1 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozdravljaju odluku novog Upravnog odbora Radio televizije Srbije “da uputi izvinjenje onim građanima Srbije i onim građanima susednih država koji su bili predmet uvreda, kleveta i sadržaja koji bi odgovarali današnjem prevnom određenju govora mrženje, a koji su emitovani u programima RTB i RTS tokom devedesetih godina”.
NUNS i NDNV smatraju da je UO RTS ovim saopštenjem ukazao na moralnu i profesionalnu odgovornost državnih medija “tokom nesrećnih događaja iz devedesetih godina”, ali i da je propustio priliku da više istakne ratnopropagandnu, huškačku ulogu Radio televizije Beograd i Radio televizije Srbije.
Govor mržnje koji je emitovan u programima državne televizije prerastao je tokom devedesetih u otvoreno zagovaranje rata i pravdanje najgrubljeg kršenja normi međunarodnog humanitarnog prava, što je sve zajedno predstavljalo teška krivična dela.
NUNS je upravo iz tih razloga, a svestan i činjenice da je posle petokotobarskih promena u Srbiji izostala lustracija u medijima uprkos nesumnjivoj političkoj i profesionalnoj krivici novinara i urednika, 1. jula 2009. godine podneo Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv „NN lica (odgovornih lica i novinara u Radio-televiziji Beograd, Radio-televiziji Novi Sad, dnevnim listovima „Politika“, „Večernje novosti“ i dr.), zbog krivičnog dela organizovanje i podsticanje na izvršenje genocida i ratnih zločina iz čl. 145. KZ SRJ“.

NUNS i NDNV