Skip to main content

NS i SSP: Najava rebalansa je znak kolapsa budžeta Grada Novog Sada

Info 12. maj 2022.
2 min čitanja

"Namešteni tenderi vode novosadski budžet u deficit"

Opozicione Narodna stranka i Stranka slobode i pravde odvojeno su danas kritikovale najavu rebalansa budžeta Grada Novog Sada i ocenile da je reč o “kolapsu” gradskog budžeta.

“Dolazeći na vlast, (gradonačelnika Miloša) Vučevića je dočekao suficit, a sada je očito da gradske finansije vodi u pravcu deficita”, naveo je u saopštenju za javnost predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković, nekadašnji gradonačelnik Novog Sada.

Ocenio je da “namešteni tenderi” vode novosadski budžet u deficit, jer od njih imaju koristi pojedinci i firme bliske Vučeviću.

Novaković je rekao da je “sramotno i nedopustivo” da Vučević “preti” novosadskim sudijama sugerišući koji ishod sudskih sporova između građana i gradske uprave, u postupcima eksproprijacije, smatra poželjnim i pravičnim.

“Sudije treba da sude po zakonu, a ne po političkim nalozima”, poručio je Novaković.

Ocenio je da je “najupečatljiviji primer bagatelisanja” javnih finansija izgradnja novog mosta u Novom Sadu, u saradnji sa kineskim kompanijama.

“Prvo je novosadskoj javnosti predočeno da će most koštati 130 miliona evra. Potom smo na ceremoniji potpisivanja ugovora saznali da je cena uvećana za 45,5 miliona evra i da je ugovor ‘težak’ celih 175,5 miliona evra. Da bi nas tokom jučerašnjeg dana gradonačelnik informisao da je ‘sve poskupelo’ i da postoji realna mogućnost da most bude još skuplji”, naveo je Novaković.

Novosadski odbor SSP-a upitao je šta se to izdešavalo sa više od 35,8 milijardi dinara za nepunih šest meseci, kada mora da se radi rebalans za koji ima oko dve milijarde dinara.

“Došli smo do toga da je rat u Ukrajini izgovor za sve što ne valja. Kriza jeste na globalnom nivou, ali nije sve baš tako. Odgovornost za kompletno loše rukovođenje našim gradom datira od ranije, od netransparentnog trošenja novca poreskih obveznika, preko bezbednosti u gradu, komunalnih problema, burazerskog nameštanja tendera”, naveo je SSP.

Ocenili su da se došlo do toga da je opstanak gradskih javnih preduzeća doveden u pitanje.

Oni su upitali Vučevića “da li je svestan da je dugogodišnje sistemsko urušavanje Novog Sada došlo na naplatu”.

(Autonomija, foto: Beta)