Skip to main content

Novosadski policajac napustio MUP: Kap koja je prelila čašu – protesti na Šodrošu

Građani 13. okt 2023.
2 min čitanja

"Tokom svoje karijere ni jednom nisam disciplinski kažnjavan, a nagrađivan sam više puta i niko sutra neće moći da upre prstom u mene"

Novosadski policajac Uglješa Bokić napustio je službu u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kako je objavio, sada je „običan građanin“. Bokić je bio policajac u Novom Sadu nepunih deset godina.

Kako je naveo, razlog njegovog odlaska iz MUP-a je dugogodišnje nataloženo nezadovoljstvo koje je osećao zbog situacije u službi. Inicijalna kapisla za odluku je bio premeštaj na drugo radno mesto zbog otvorene podrške aktivistima na Šodrošu prošle godine.

„Takva naredba je stigla sa čuvenog mesta u MUP-u ‘odozgo’ i to je bila kap koja je prelila čašu. Od toga dana se više nisam pojavio na poslu“, napisao je Bokić.

Kako je naveo, ponosan je na to što je pomagao demonstrantima na Šodrošu, koji su se protivili izgradnji „Novog Sada na vodi“ i mosta u produžetku Bulevara Evrope.

„Svoj posao sam obavljao najbolje što sam mogao i umeo. Grešio sam sigurno i ogrešio se verovatno više puta o nekoga, ali sam siguran da sam mnogima, radeći ovaj posao, pomogao. Ono što me čini ponosnim i što moju savest u ovom trenutku drži mirnom je da tokom svoje karijere ni jednom nisam disciplinski kažnjavan, a nagrađivan sam više puta i niko sutra neće moći da upre prstom u mene“, poručuje bivši novosadski policajac.

Ujedno oseća da se oslobodio velikog bremena, ali mu je u isto vreme žao kolega sa kojima više neće imati priliku da sarađuje, ali i zbog toga što je MUP, koliko god ga javno kritikovao, doživljavao kao svoju drugu kuću.

„Moj dalji profesionalni put vodi u novinarstvo, gde sam se konačno pronašao i smatram da ću, baveći se ovim poslom, više doprineti dobrobiti ovog društva nego da sam ostao u MUP-u, što je ujedno i tužna činjenica. Pred mojim MUP-om su teška vremena. Kriminalizacija i politizacija je uzela prevelikog maha. Policajci postaju vođe kriminalnih klanova, čelni ljudi u MUP-u više liče na političke komesare vladajućeg režima koji ispunjavaju njihove direktive“, dodaje Bokić.

Ipak, kako kaže, postoji zrno nade. Tu nadu vidi u poštenim policajcima među koje nabraja „Slobodana Milenkovića i njegovu ekipu koja je otkrila ‘Jovanjicu’, Dušana Kecmana koji je rasvetlio ubistvo Slavka Ćuruvije i mnoge druge, manje poznate, koje lično ne poznaje“.

Smatra i da jedno društvo ima obavezu da čuva ljude koji će časno da rade svoj posao, ne dozvoljavajući da se ponovo dogode Dijana Hrkalović, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Bratislav Gašić, Nenad Vučković i drugi.

„I na kraju, želeo bih posebnu zahvalnost da iskažem mojim kolegama iz policijske ispostave Novo naselje u kojoj sam radio od prvog dana njenog osnivanja. Hvala vam za sve, bilo mi je zadovoljstvo raditi sa vama sve ove godine, svašta smo prošli zajedno. Ja vam neću biti neprijatelj, već neko kome ćete moći da se obratite za svaku vrstu pomoći koju mogu da vam pružim. Čuvajte sebe, čuvajte svoje kolege i čuvajte nas“, zaključio je Bokić.

(Radio 021, foto: Autonomija)