Skip to main content

Ivo Pogorelić i Vojvođanski simfonijski orkestar otvaraju NOMUS

Kultura 13. okt 2023.
3 min čitanja

"Pred publikom će biti devet jedinstvenih koncerata, s izvođačima iz više od deset evropskih i svetskih zemalja"

Jedan od najznačajnijih pijanista sveta Ivo Pogorelić, uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog orchestra, otvoriće u sredu 18. oktobra u 20 sati u Sinagogi u Novom Sadu ovogodišnje 43. Novosadske muzičke večanosti – NOMUS. Pijanista jedinstvenog umeća izvešće Drugi concert za klavir i orkestar u C-molu Sergeja Rahmanjinova, što će biti svojevrsni omaž velikom ruskom kompozitoru i pijanisti, čiji vek i po od rođenja svet obleževa upravo ove godine. Vojvođanski simfoničari na svečanom otvaranju NOMUS festivala nastupiće pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovićaa, a na programu su dela: M Musorgski: Noć na golom brdu; S Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br. 2 u c-molu op. 18 i M. Musorgski: Slike s izložbe.

Međnarodni festival umetničke muzike, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada i pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada trajaće do 26. oktobra, a pred publikom će biti devet jedinstvenih koncerata, s izvođačima iz više od deset evropskih i svetskih zemalja. Publika će imati priliku da sluša odabrana remek dela umetničke muzike, ali i neki sasvim posebni etno, džez i world music koncerte.

Koncerti će se održavati u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu.

Urednički tim, na čelu sa Marijom Adamov, umetničkim direktorom festivala NOMUS, ove godine odlučio je da moto Festivala bude „Nasleđe“, uveren da je baština nepresušni izvor i bogatsvo umetničkih izraza. Celokupan program dizajnerski i vizuelno potpisuje Atila Kapitanj, a ovogodišnji znak festivala – cipela oslikava pređenu kiliometražu festivala NOMUS, kojim organizatori, izvođači i publika zajednički hodaju bezmalo pola veka! Po rečima Marije Adamov važne programske okosnice ovogodišnjeg Festivala su obeležavanje petnaest decenija od rođenja i osamdeset godina od smrti Sergeja Rahmanjinova i veka od rođenja Vasilija Mokranjca.

Zagrebački solisti, foto: NOMUS

U četvrtak 19. oktobra u Sinagoga u 20 časova nastupiće Zagrebački solisti, koji uživaju reputaciju jednog od najboljih hrvatskih ansambala današnjice. Umetničko vođstvo: Sreten Krstić, violina, solistkinja: Sonja Šarić, sopran Na programu: B. Papandopulo – Pintarichiana; R. Štraus – Četiri poslednje pesme, za sopran i orkestar i R. Štraus – Metamorfoze.

U Srpskom narodnom pozorištu u petak 20. otobra u 20 časova pred publikom će biti Projekat Preda. Marius Preda cimbalo; Eduard Pred, klavir; Thomas Preda, električni bas i Iulian Nicolaui, perkusije.

U subotu 21. oktobra, u Gradskoj kući u 20 časova slušaćemo klavirsku muziku Vasilija Mokranjca, povodom 100 godina od kompozitorovog rođenja u izvođenju jednog od najboljih savremenih pijanista s ovih prostora, Ratimira Martinovića.

Nedelja, 22. oktobar, Gradska kuća, 20 časova najavljen je prvi od dva koncerta kamerne muzike, a na programu su F . Schubert: Oktet u F-duruL. v. Beethoven: Septet u Es-duru. Naziv koncerta je ROMANTIČARI DOBRO DOŠLI , a na njemu će se predstaviti jedinstvena muzička zajednica muzičara poreklom iz sedam zemalja Evrope i sveta.Mairead Hickey, violina (Irska) – William Hagen, violina (SAD) – Natalie Loughran, viola (SAD); Paolo Bonomini, violončelo (Italija) – Lorraine Campet, kontrabas (Francuska); Mate Bekavac, klarinet (Slovenija) – Sergio Azzolini, fagot (Italija) ; Kristian Katzenberger, horna (Nemačka).

Simfonijski orkestar RTS održaće koncert u ponedeljak 23. oktobra u Sinagogi u 20 sati. Program Brams i Čajkovski. Dirigent Premil Petrović, solista Stanko Madić violina.

U utorak 24. oktobra u Sinagogi u 20 časova NOMUS predstavlja Festivalski kamerni ansambl koji čine: Rita Kinka klavir, Laura Levai Aksin, flauta, Sanja Romić oboa, Aleksandar Tasić klarinet, Nemanja Mihailović, fagoti Nikola Ćirić horna. Na programu su: Šuman, Štraus i Rubkov.

Umetnik perkusionista Mohhammad Reza Mortazavai, koga zovu „najbrži prsti sveta“ sviraće u sredu 25. oktobra u 20 časova u Sinagogi.

Poslednjeg dana festivala NOMUS u Sinagogi u četvrtak, 26. oktobra pred publikom će biti projekat Makedonissimo, predstaviće se: Simon Trpčeski klavir; Hidan Mamudov, klarinet, saksofon, kaval; Aleksandar Krapovski, violina; Aleksandar Somov, violončelo i Vlatko Nušev, perkusije.

Prodaja ulaznica za sve događaje u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2), radnim danima od 9h do 14h i on-line (uplata na račun) na linku: https://ulaznice.muzickaomladina.org/rs/site/index. Za projekat PREDA, karte se prodaju na blagajni SNP-a

Branisalava Opranović (Autonomija, foto: NOMUS)