Skip to main content

Novosadske pozorišne igre, međunarodni festival za decu i mlade, od subote u Pozorištu mladih

Kultura 05. maj 2022.
< 1 min čitanja

Prve “Novosadske pozorišne igre”, međunarodni festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade, koji organizuje Pozorište mladih, biće otvorene u subotu, 7. maja u Novom Sadu, trajaće do 15. maja, a publika će imati priliku da pogleda 14 predstava iz devet zemalja, saopštilo je to pozorište.  

Publika će na dve scene Pozorišta mladih imati priliku da 11 predstava u takmičarskoj selekciji: iz Finske, Rusije, Češke, Slovačke, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srpske, Slovenije i Srbije.

Između ostalih, publika će videti “Gerdinu sobu” iz Sankt Petersburga, finske “Nevidljive zemlje”, te najbolje predstave za decu i mlade iz regiona i nekoliko umetničkih dela iz Slovačke i Češke.

Ovaj festival odlična je prilika da najmlađa publika vidi svetske trendove u pozorišnom izrazu za decu i mlade, piše u saopštenju.

Selektor festivala Mihajlo Nestorović rekao je da ništa slično do sada nije viđeno – “ne samo u glavnom gradu Vojvodine, već ni u celoj Srbiji”.

Festival će otvoriti “Guliverova putovanja” Pozorišta mladih, u režiji Kokana Mladenovića.

“Putovanje je prilika da naučimo kako da nahranimo gladnog, da zaštitimo druga, da sprečimo rat i mržnju, da zasadimo drvo, zagrlimo reku, da ponovo naučimo da budemo ljudi. Ovo je ujedno i jedno od retkih putovanja danas za koje nije potreban PCR test, pasoš, ili karta, čak ni kofer, ni stvari. Ništa od toga ne treba. Samo žeđ za znanjem, jer ona je karta za avanturu koje počinje 7. maja – u srcu Novog Sada”, navodi se u saopštenju.

Predstava će biti izvedena na pet punktova u centru Novog Sada, na potezu od Dunavske ulice do igrališta iza Pozorišta mladih. Ulaz na predstavu je besplatan.

(Autonomija, foto: promo/Pozorište mladih)