Skip to main content

Novosadska opozicija: Načelnik Malešić odgovoran za policijsku brutalnost

Lokalne samouprave 29. нов 2021.
2 min čitanja

Udružena opozicija koju u Novom Sadu čine Demokratska stranka, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, u potpunosti podržava zahteve građana iskazane na protestima u subotu u Novom Sadu i više gradova Srbije.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, opozicione političke organizacije osuđuju protivzakonitu akciju policije koja je pokušala da na silu spreči miran i dostojanstven protest građana Novog Sada na Varadinskom mostu zbog čega će protiv vinovnika nasilja nad Novosađanima biti podnete krivične prijave i iskorišćena sva raspoloživa pravna sredstva kako bi odgovarali pred zakonom.

„Najveću krivicu za policijsku brutalnost prema građanima snose načelnik Policijske uprave Novi Sad Slobodan Malešić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin“, navodi se u saopštenju.

Ocenili su da je proteste građana „izazvao kriminalni i korumpirani režim Aleksandra Vučića koji je u nelegitimnoj skupštini usvojio protivustavne i po interese države i građana izuzetno štetne zakone o referendumu i eksproprijaciji zemlje“.

„Politički pokrovitelj policijskog nasilja nad građanima Novog Sada nesumnjivo je gradonačelnik Miloš Vučević koji je učesnike protesta nazvao fašistima i tako još jednom uvredio građane i osramotio naš grad“, piše u saopštenju.

Dodaje se „da fašističke metode u borbi protiv političkih protivnika i za očuvanje vlasti u Novom Sadu isključivo koriste upravo Miloš Vučević i Srpska napredna stranka koji organizuju marševe svojih falangi po gradu, nasilno prekidaju skupove opozicije i sve vreme šire patološku mržnju prema svima koji se suprotstavljaju pljački, uništavanju grada i režimskom teroru“.

„Vučeviću očigledno najviše smeta glavna poruka sa protesta građana na Varadinskom mostu, a ta poruka je glasila da Novi Sad i Srbija nisu na prodaju. On takav stav i spremnost građana da brane svoj grad i zemlju shvata kao direktnu pretnju interesima vladajućeg kartela čiji je politički eksponent i koji sada putem izmena zakona pokušava da legalizuje pljačku i rasprodaju nacionalnog bogatstva“, piše u saopštenju.

U udruženoj novosadskoj opoziciji ocenjuju da je masovan i jedinstven otpor građana „jedini način da se spreči otimačina i dalja pljačka zemlje koju već deset godina sprovodi režim Aleksandra Vučića i njegovih sledbenika“.

(Autonomija, Foto: Nova.rs)