Skip to main content

Novosađani pružili podršku smenjenim tužiteljkama

Info 16. мар 2023.
2 min čitanja

"Organizovaćemo proteste dokle god se ne ispune naši zahtevi"

Nekoliko stotina građana okupilo se danas ispred zgrade Osnovnog suda u Novom Sadu kako bi protestovali protiv smene tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Poruke su skupa su iste kao i one koje dolaze sa protesta u Beogradu – da se tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović vrate na svoje pozicije a da viši javni tužilac Nenad Stefanović, njegova zamenica Brankica Marić i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac podnesu ostavke.

Protest je organizovan pod nazivom „Ne damo naše Laure“, u organizaciji nekoliko novosadskih političkih stranaka i pokreta, te advokata.

„Organizovaćemo proteste dokle god se ne ispune naši zahtevi“, poručila je na skupu advokatica Dušanka Davidov.

Advokatica Sara El Sarag je naglasila da je ćutanje svakog pojedinca na nepravdu koja se dešava „saučesništvo“ i pozvala građane da ne budu „saučesnici ovoj mafiji“.

„Provosuđe su vrata svih nas. Mečka kuca na vrata pravosuđa, dakle vrata svih nas, a mi znamo ko je ta mečka. Mečka je sada nogom razvalila ta vrata, uzima med, pčele, sve što mu padne pod ruke“, istakla je ona.

Advokat Jovan Rajić rekao je da „imamo puno Laura“, ali da je na nama da li će te Laure biti žrtve ili ćemo „biti Rumuni“.

„Andrić je rekao: Dođe vreme kada pametan čovek zaćuti, budala progovori a fukara se obogati. Mi živimo to vreme. Živimo već godinama. Poslednji je trenutak da se iz toga trgnemo. Treba da pošaljemo i budale i fukare tamo gde im je mesto“, poručio je on.

Okupljeni demonstranti su nosili transperente sa natpisima „Podrška tužiteljkama a opomena uzurpatorima“, „Ne damo naše Laure“, a viorila se i zastava Šodroš survivor kampa.

Na skupu su prisustvovali i pripadnici pojedinih opozicionih stranaka, kao i istaknuti novosadski aktivisti.

Nakon protesta ispred zgrade Osnovnog suda, okupljeni građani su se ulicom Maksima Gorkog uputili do Bulevara oslobođenja, nakon čega su na kratko i blokirali ovu prometnu raskrsnicu.

Petar Alimpijević (Autonomija, foto i video: Svetlana Paramentić)