Skip to main content

Novinarka KRIK: Iskaz Belivuka je dokaz na sudu

Aktuelno 23. jul 2021.
2 min čitanja

Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je za “Probudi se” na televiziji Nova S da je iskaz Veljka Belivuka stvar koju je javnost morala da sazna, da će se on tretirati kao dokaz na sudu, kao i svaki drugi dokaz, a da li je istinit ili ne to je zadatak za pravosuđe.

Govoreći o tekstu koji je objavio KRIK, Pavlović je rekla da je to dopuna iskaza koji je Belivuk dao u tužilaštvu i da on nije hteo da se izjašnjava o onim zločinima koji mu se stavljaju na teret.

„Samoinicijativno je krenuo da priča o tim političkim vezama. On je govorio o nekoliko situacija, zapravo, kako je njegova grupa činila nekakve usluge za predsednika i za SNS. U jednom se kontekstu spominje kontrola nad južnom tribinom, zatim sprečavanje skandiranja predsedniku, sprečavanje protesta taksista protic CarGo-a i sprečavanje skandiranja uvredljivih reči na račun ćerke Zvezdana Terzića“, rekla je Pavlović.

Odgovarajući na pitanje zašto misli da je Belivuk izabrao ovakvu odbranu, kaže:

„Ne znam zašto je on izabrao političku odbranu, pretpostavljam da je to poslednja linija na koju je mogao da ide, ali to je stvar koju javnost mora da sazna, to su one veze između kriminalnih grupa i vrha države, odnosno državnih struktura koje čine suštinu organizovanog kriminala i to je ono što ova istraga o Belivukovoj grupi ne dotiče i to je ono što je najveći problem zbog čega mi insistiramo na ovom delu istrage“.

Komentarišući reakcije pripadnika vlasti u kojima se, mahom, aludira na to da Belivuk nije osoba čijim se rečima može verovati, Pavlović kaže da je to posao za sud.

„Mi jesmo u tekstu napomenuli da odbrana okrivljenog ne mora da bude istinita, u smislu da je njima dozvoljeno da se na sudu brane i lažima. Međutim, iskaz okrivljenog je dokaz na sudu, kao i bilo koji drugi dokaz i sud će ceniti i ispitivati tačnost njegovih navoda, da li se oni slažu sa tim kao nekim činjeničnim stanjem ili ne. Ono za šta je nama bio relevantan ovaj iskaz jeste upravo to što on dodiruje tu političku priču, jer ovaj klan kao što znamo nije nastao za šest meseci i nije trajao u poslednjih godinu dana nego unazad šest, sedam godina. Bezobzirnost koju je ovaj klan pokazao, očigledno je imala neku zaštitu. Oni su godinama izbegavali kazne za druga krivična dela, i dalje su bili na ulici, prolazili nekažnjeno i to je neka poruka koja je njima slata. Da će sve ono što budu radili proći nekažnjeno“.

(Nova.rs, Foto: N1)