Skip to main content

Novinari RTV Slovenija u štrajku – zahtevaju autonomiju, veće plate i promene

Jugoslavija 20. јун 2022.
< 1 min čitanja

Tri nedelje nakon prvog zahteva za promenama u vođstvu i uredničkoj politici svoje kuće novinari slovenačke javne televizije su opet u štrajku tražeći veće plate, autonomiju u radu i promene na vrhu. „Zahtevamo novinarsku, institucionalnu i uredničku autonomiju, poštovanje programskih i etičkih standarda, povlačenje štetnih odluka programskog veća i socijalni dijalog“, saopštio je njihov sindikat.

Zbog štrajka trajanje informativnih emisija smanjeno je na nekoliko minuta, a za popodne je najavljeno i okupljanje novinara ispred zgrade parlamenta, prenosi HINA.

Sindikat traži da se u rešavanje problema na javnoj radioteleviziji uključi država kao osnivač javnog radiotelevizijskog servisa. Novinari u štrajku zahtevaju ostavke direktora Andreja Graha Vatmugha, direktora programskog veća Petera Gregorčiča i dvoje urednika informativnog programa koje smatraju odgovornim za pad kvaliteta programa.

Te promene su nastupile u vreme prethodne vlade koju je vodio Janez Janša. Kako javljaju slovenački mediji, urednička ekipa zadužena za informativni program na javnoj televiziji je zabranila je emitovanje intervjua s predsjednikom UEFA-e Aleksandrom Čeferinom.

Zabrana je usledila verovatno zbog njegovih ranijih oštrih i kritičkih izjava na račun prethodne vlade i njenog postupanja za vreme pandemije koronavirusa.

(Beta/N1, Foto: Pixabay)