Skip to main content

Lokalni mediji najviše napredovali na Indeksu privatnosti u medijima, i portal Autonomija među najboljima

Građani 20. jun 2022.
< 1 min čitanja

Drugi krug Indeksa privatnosti u medijima beleži ogroman napredak lokalnih medija, saopštili su danas BIRN Srbija i SHARE fondacija i naveli da su oni pokazali više spremnosti da svoje poslovanje usklade sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, nego neke od najvećih medijskih kuća.

Najveći napredak ostvaren je u domenu jasnog i transparentnog informisanja čitalaca o ličnim podacima koje medijski sajtovi prikupljaju, odnosno unapređenjem njihovih politika privatnosti, piše u saopštenju.

Najbolje rangirani mediji su Kruševac press, Moj Bečej, Magločistač iz Subotice, Jugpress iz Leskovca, Bizlife iz Beograda, Ozon Press iz Čačka i Autonomija iz Novog Sada.

Metodologija istraživanja je bazirana na standardima globalne tehničke i građanske zajednice, zakonskim obavezama i etičkim načelima novinarske profesije u domenu zaštite privatnosti.

“Lokalni mediji su prepoznali obaveze u pogledu obrade podataka o ličnosti i na publici razumljiv način predstavili unapređene politike privatnosti, što se vidi po rangiranju. Prostora za napredak ima još mnogo, naročito u pogledu obaveštenja o kolačićima na sajtovima, ali je u odnosu na prošlu godinu napravljen značajan iskorak“, rekao je istraživač SHARE fondacije Bojan Perkov.

Indeks privatnosti medija je izrađen u okviru projekta “Akcija za digitalna prava – unapređenje slobodnog protoka informacija i integriteta medija”, koji partnerski sprovode BIRN Srbija i SHARE fondacija, uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.

(Autonomija)