Skip to main content

Novinar iz Pančeva dao izjavu policiji nakon što su mu ispred kuće ostavljeni pogrebni venci

Vojvodina 21. сеп 2022.
2 min čitanja

Novinar portala „Pančevo Si Ti“ Slobodan Dukić izjavio je u sredu da je dao izjavu u policiji, nakon što su mu ostavljena dva pogrebna venca na ulazu u kuću.

Dukić je za agenciju Beta rekao da je policija izjavu uzela po nalogu nadležnog tužilaštva, koje će voditi istragu.

Dukić je za portal Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) rekao da je prethodnih dana dobijao pretnje telefonom, te da sumnja da one imaju veze sa njegovim poslednjim tekstom u kojem je pisao o lažnoj diplomi osobe bliske lokalnim vlastima u Kovinu u blizini Pančeva.

Redakcija portala „Pančevo Si Ti“ iz Pančeva, 15-ak kilometara severoistočno od Beograda, navela je da očekuje od državnih organa da Dukića uzmu u zaštitu, da počinilac tog neumesnog dela bude otkriven i da javnosti bude upućena poruka da takav i bilo koji drugi akt zastrašivanja novinara nije prihvatljiv u demokratskom društvu.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poručilo je danas državnim organima da je bezbednost novinara portala “Pančevo Si Ti” Slobodana Dukića kojem su upućene pretnje isključivo njihova odgovornost i upozorilo da će u suprotnom nasilnici preuzeti zakon u svoje ruke.

„Ovaj morbidni gest pretnje zapravo je moguć u društvu u kojem su govor mržnje, zastrašivanje i targetiranje novinara, i drugih ‘nepodobnih’ predstavnika društva, nažalost postali nova normalnost“, ocenio je NDNV u saopštenju za javnost.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je policiju da hitno utvrdi ko su počinioci.

„UNS smatra da je ovo postupak zastrašivanja i pretnje i traži hitnu reakciju policije i tužilaštva“, navodi se u saopštenju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da je ponudilo Dukiću svu neophodnu pravnu pomoć kojom raspolaže tokom procesa suđenja.

Prema javno dostupnim podacima NUNS-a o napadima na novinare, u prvih devet meseci 2022. zabeleženo je 86 napada na predstavnike medija. Od toga su dva fizička napada, 26 verbalnih pretnji, 50 slučajeva pritiska na novinare, tri napada na imovinu i pet pretnji po imovinu.

Godinu dana ranije NUNS je zabeležio ukupno 151 napad.

Srbija je u godišnjem izveštaju međunarodne nevladine organizacije Reporteri bez granica (RSF) o Indeksu slobode medija u svetu za 2021. označena kao država u kojoj se borba protiv nekažnjivosti novinara nastavlja i zadržala je 93. mesto među 180 država sveta.

U toku je ponovljeni postupak za paljenje kuće Milana Jovanovića, novinara lokalnog portala „Žig.info“.

Jovanoviću je decembra 2018. godine zapaljena kuća u kojoj su bili njegova supruga i on, kada je u garažu, koja je u sastavu kuće, bačen molotovljev koktel. Jovanović i njegova supruga su uspeli da izađu iz kuće.

Kao nalogodavac paljenja kuće, prvostepeno je na četiri godine zatvora osuđen Dragoljub Simonović, nekadašnji predsednik beogradske Opštine Grocka u kojoj je i kuća oštećenog Jovanovića.

Apelacioni sud je ovaj postupak ukinuo i naložio novo suđenje.

U Srbiji su u poslednjih nekoliko decenija ubijena ili pod nepoznatim okolnostima umrla tri novinara –Dada Vujasinović, Slavko Ćuruvija i Milan Pantić.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)