Skip to main content

Novi Sad: Više od 4.000 potpisa za park na Telepu

Građani 27. nov 2023.
2 min čitanja

"Imaju naš glas, imaju naš otpor u odnosu na te planove i želimo da se to promeni"

Predstavnici „Telepske inicijative“ u saradnji sa pokretom „Kreni-promeni“ predali su danas u Gradskoj kući peticiju sa preko 4.000 potpisa kojima zahtevaju izgradnju parka u novosadskom naselju Telep.

Kako je prilikom predaje istakla Tanja Lazarević iz „Telepske inicijative“, reč je o drugoj peticiji, jer je na osnovu prve, koja je brojala 2.500 potpisa, 2019. godine na istoj lokaciji zaustavljena izgradnja Centra za vanredne situacije.

Dodala je da je od postojeća tri hektara, već prodat deo od sedamdesetak ari privatnom investitoru, dok je za 21. decembar najavljena prodaja otprilike iste površine.

„Ostaće jedan hektar koji će biti na raspolaganju građanima, odnoasno koji se predviđa za uređenje nekakvog zelenila, koje ne možemo nazvati parkom jer znamo svi da parkovske površine imaju minimalno pet hektara“, istala je Lazarević.

Stevan Babić iz novosadskog ogranka „Kreni-promeni“, koja je i inicirala onlajn peticiju, istakao je da žele da podsete gradaonačelnika i njegove saradnike da su dužni i u obavezi da slušaju građane a ne da služe „privatnim interesima“.

„Ovo je jedna višegodinja borba između gradske vlasti koja štiti prtivatne interese i, sa druge strane, Telepčana koji se bore za park i pravo na dostojanstven i normalan život“, poručio je Babić.

Lazarević za Autonomiju precizira da će Telep, koji je i danas jedno od većih gradskih naselja, po urbanističkim procenama do 2030. godine imati 40.000 stanovnoika, bez ijedne zelene oaze.

Dodaje i da su se nakon uspeha prve peticije ponadali da će konačno dobiti park na celokupnoj parceli veličine tri hektara.

Gradonačelnik da posluša glas žitelja Telepa – Tanja Lazarević, foto: Autonomija,

„Poenta ove peticije je da se konačno čuje ovaj naš glas, nadamo se da će i ova uroditi plodom kao i prva. Ne možemo samo da aminujemo sve te planove, pogotovo što nas niko o tome nije ni konsultovao. Sada imaju naš glas, imaju naš otpor u odnosu na te planove i želimo da se to promeni“, istakla je ona.

Lazarević podseća da je u sličnim slučajevima u Beogradu parcela koja je već bila prodata investitoru, u međuvremenu prenamenjena a njemu data zamenska.

„Bitno je da se gradonačlenik i čitava uprava osvrnu malo na Telep, ali ne sa aspekta atraktivnog područja za građenje solitera, već i sa aspekta malo humanijeg pogleda na žitelje koji već šestu godinu apeluju da na toj lokaciji bude gradski park“, istakla je Tanja Lazarević.

(Autonomija)