Skip to main content

Pregovori o formiranju vladajuće koalicije u Holandiji u zastoju pre nego što su i počeli

Planeta 27. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Vilders je već suočen sa teškim zadatakom da ubedi druge partije da sarađuju sa njim obzirom na njegove radikalne stavove protiv islama, imigracije i Evropske unije"

Pregovori za formiranje vladajuće koalicije u Holandiji posle iznenađujuće pobede ekstremnog desničara Gerta Vildersa zapali su u ćorsokak danas, pre nego što su i počeli posle ostavke čoveka zaduženog da ih vodi.

Gon Van Strien, senator Vildersove krajnje desničarske partije PVV koga je Vilders odredio da vodi pregovore optužen je ovog vikenda u holandskim medijima da je počino pronevere u svojoj bivšoj firmi.

Van Strien je izjavio da je nevin, ali da te okolnosti i vreme potrebno da se odgovori na optužbe ;nisu kompatibilni sa poverenim zadatkom.

„Ja sam prema tome obavestio Gerta Vildersa i predsednika Parlamenta da dajem ostavku na moj položaj“, rekao je on dodajući da odluka stupa na snagu odmah.

Gon van Strien je zvanično trebalo da počne misiju danas, sastankom sa samim Gertom Vildersom čija partija je dobila najviše glasova na izborima 22. novembra.

Sastanci su posle njegove objave otkazani.

Vilders je već suočen sa teškim zadatakom da ubedi druge partije da sarađuju sa njim obzirom na njegove radikalne stavove protiv islama, imigracije i Evropske unije.

Iako je malo umerila ton tokom izborne kampanje Gildersova stranka PVV poziva na zabranu džamija, Kurana i nošenje vela, kao i za organizaciju referenduma o izlasku iz EU.

(Danas, foto: Pixabay)