Skip to main content

Novi Sad raspisao konkurs za idejno rešenje novog mosta

Autonomija 30. авг 2008.
2 min čitanja

gradskakuca.jpgZavod za izgradnju Novog Sada raspisao je konkurs za izgradnju još jednog mosta u glavnom gradu Vojvodine, saopštio je danas direktor tog javnog preduzeća Borislav Novaković. Novaković je na konferenciji za novinare rekao da je konkurs za idejno rešenje novog mosta, koji treba da bude izgrađen na stubovima u Drugom svetskom ratu srušenog mosta Franca Jozefa, objavljen u „Službenom glasniku“ i u „Fajnenšel tajmsu“ (Financial Times).

Kako je ranije najavio gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, ideja je da most bude sa četiri saobraćajne trake i dva tunela ispod Petrovaradinske tvrđave. Novaković danas nije želeo da govori o pojedinostima konkursa, pošto se, kako je objasnio, prijave na konkurs primaju od 5. septembra do 5. decembra.
Pavličić je ranije rekao da bi takav most koštao između 30 i 40 miliona evra i dodao da gradski budžet može da iznese finasiranje izgradnje mosta. Novaković je kazao da bi Novi Sad mogao da dobije novi most do kraja 2012. godine. On je naveo da će zahvaljujući novom mostu biti izmešten saobraćaj iz podgrađa Petrovaradinske tvrđave, čime će se na najbolji način zaštititi ovaj čuveni kulturno-istorijski kompleks.
Novaković je objasnio da je konkurs za idejno rešenje novog mosta objavljen i u „Fajnenšel tajmsu“ kako bi konkurs bio potpuno javan i da bi se na njega javilo što više vodećih svetskih firmi. Prema njegovim rečima, saobraćajna studija, koju je za potrebe Grada napravio Novosadski univerzitet, ukazuje na neophodnosti izgradnje još barem dva mosta u Novom Sadu, s obzirom da se očekuje dalji porast broja stanovnika i vozila. Novaković je naveo da je za Novi Sad od životnog interesa i da se konačno izgradi stalni drumsko-železnički most, na mestu Žeželjevog mosta porušenog u NATO bombardovanju.
Taj most nalazio se na međunarodnom Koridoru 10, a od maja 2000. godine drumski i zeleznički saobraćaj se na tom mestu veoma otežano odvija preko privremenog mosta, čiji je rok trajanja istekao i koji se često zatvara zbog rekonstrukcije. Novaković je objasnio da je izgradnja novog mosta na mestu Žeželjevog mosta u nadležnosti Republike i naveo da ministarstvo za infrastrukturu i Evropska agencija za rekonstrukciju rade na idejnom projektu tog mosta u saradnji sa italijanskom kompanijom Italfer.
Član stručnog gradskog tima za izgradnju mostova, akademik Nikola Hajdin ranije je upozorio da bi, u slučaju da se dugo čeka sa izgradnjom Žeželjovog mosta, „moglo svašta da se desi“ sa privremenim drumsko-železničkim mostom.

(Beta)