Skip to main content

Novi Sad: Protest zbog petog femicida

Vojvodina 28. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Naše kontinuirane protestne akcije izraz su našeg bola, i našeg besa, i našeg neodustajanja od zahteva da nasilje u društvu, nasilje u porodici i svi oblici nasilja prema ženama budu prepoznati kao najteži oblik destrukcije"

Aktivistička grupa „Žene za promene“ ukazaće uličnom akcijom na peti femicid koji je u prva tri meseca 2024. godine zabeležen u Srbiji.

Kako se navodi u pozivu, okupljanje je na Trgu sloode u 18 časova, gde će biti ukazano na teško ubistva žene u selu Stapar kraj Sombora.

Nakon toga, planirana je protestna kolona kroz centralne novosadske ulice – Zmaj Jovinu i Dunavsku ulicu.

„Sva ubistva dogodila su se u Vojvodini u poslednjih 40 dana. U petom femicidu stradala je tridesetdevetogodišnja Ivana H. Ubica je njen bivši suprug koji je potom izvršio samoubistvo“, podsećaju aktiviskinje.

Dodaju i da je ovom prethodio femicid u Novom Sadu, kada je na izrazito brutalan način ubijena je Gordana T, a njen suprug je potom pokušao da izvrši samoubistvo.

„Naše kontinuirane protestne akcije izraz su našeg bola, i našeg besa, i našeg neodustajanja od zahteva da nasilje u društvu, nasilje u porodici i svi oblici nasilja prema ženama budu prepoznati kao najteži oblik destrukcije u čije zaustavljanje se moraju usmeriti sve snage društva“, poručuju „Žene za promene“.

(Autonomija)