Skip to main content

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavio rad, policija ispred zaključanih vrata

Građani 28. мар 2024.
3 min čitanja

"Na Filozofskom fakultetu radi veliki broj stranih državljana, pa će Fakultet obavestiti ambasade zemalja iz kojih dolaze da u postojećim okolnostima ne može da im garantuje bezbednost i nesmetan rad"

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavio je danas rad „dok se ne steknu uslovi“ za neometani rad. Filozofski fakultet je od Univerziteta zatražio i „da preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta“ kao organa Univerziteta u Novom Sadu i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta.

Od nadležnih organa Filozofski fakultet zatražio je i da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitila prava i bezbednost studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu.

Kako je saopšteno, taj fakultet je iz medija saznao da Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu poziva na blokadu Fakulteta kao jedne od članica Univerziteta i time potencijalno ugrožava bezbednost studenata i njihovo pravo na obrazovanje, kao i bezbednost zaposlenih na Fakultetu i njihovo pravo na rad.

„S obzirom na okolnosti i moguće rizike po bezbednost studenata i zaposlenih, te mogućnost ugrožavanja javnog reda i mira, kao i imovine Filozofskog fakulteta, Fakultet je doneo odluku da obustavi sve svoje mnogobrojne aktivnosti dok se ne steknu uslovi za neometani rad“, dodaje se.

Ističe se i da na Filozofskom fakultetu radi veliki broj stranih državljana, kao i da će Fakultet obavestiti ambasade zemalja iz kojih dolaze da u postojećim okolnostima ne može da im garantuje bezbednost i nesmetan rad.

„Izražavamo žaljenje zbog ovakvog razvoja događaja i podsećamo da je Filozofski fakultet sredina u kojoj negujemo duh tolerancije, multietničnosti i iznad svega – kulturu dijaloga. Nadamo se da će nadležna ministarstva i drugi državni organi omogućiti da Filozofski fakultet, kao najstariji fakultet Univerziteta u Novom Sadu, nastavi da obavlja svoju delatnost“, poručeno je iz Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Blokada u podne

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu počela je oko podneva, a najavili su je studenti koje predevode student prorektor Damnjan Vakanjac i predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak.

Blokada je najavljena kao reakcija na to što nije ispunjen prethodno dat ulitimatum ovih studentskih grupacija dat Filozofskom fakultetu da profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz do juče (sreda 27. mart).

Ispred ulaza na Filozofski fakultet, gde se okupilo stotinak studenata, mahom kratko ošišanih muškaraca, istaknut je ogroman trasnaprent s porukom „Akademska zajednica teba da se stidi, tog čoveka kraj sebe da vidi“, kao i transparent „Položićemo i ovaj ispit“.

Nakon govora i čitanja citata iz Gruhonjićevih tekstova, ušli su u hol fakulteta, zaključali vrata lancem i katancem s idejom da niko ne može da izađe. Međutim, u tom momentu Fakultet je već doneo odluku o obustavi rada.

Studenti su proveli neko vreme u holu, pevajući o Kosovu, neki od njih sa majicama sa likom Milorada Ulemeka Legije ili kosovskih motiva.

U međuvremenu se pojavila i policija čiji pripadnici su, nakon što su se uverili da je ulaz zaključan, ostali ispred ulaza.

Policajci se uverili da su vrata zaključana, foto: Autonomija

Više desetina studenata prvo se okupilo u Kampusu Univerziteta u Novom Sadu, gde je Vakanjac istakao da „njih 20 na Univerzitetu svojim stavom tlači 95 posto studenata“.

„Etiketirajući studente iz Republike Srpske, etiketirajući studente srpske nacionalnosti, pravoslavne veroispovesti i moram da kažem da je pre svega ovo miran skup, ali da je definitivno došao momenat da dignemo glas“, istakao je tom prilikom Vakanjac.

Instrument vladajuće stranke

Studentkinja Filozofskog fakulteta i aktivistkinja studentske organizacije STAV Dorotea Antić u izjavi za N1 ocenila je da je Studentski parlament Filozofskog fakulteta iskorišćen kao instrument vladajuće stranke da bi se profesor Gruhonjić ukloni sa pozicije na Univerzitetu.

„Postoje brojne nepravilnosti u radu studentskog parlamenta, tako da on trenutno ne može da se uzima kao referentno telo“, istakla je Antić.

Kako je navela, studenti Filozofskog fakulteta juče su dali svoju podršku profesoru Gruhonjiću, te da danas ispred ulaza nije prepoznala studente tog fakulteta.

„Mislim da je definitivno malo verovatno da ima studenazta Filozofskog fakulteta ispred“, navela je ona.

Dodala je da je većina studenata kojima je Gruhonjić predavao stala uz njega nakon što je počela hajka, a pogotovo nakon toga što je počeo da dobija pretnje za bezbednost. Podsetila je da su nakon podrške i oni dobili pretnje.

„Neke pretnje su bile ‘kreativne’, od toga da neće biti dovoljno mesta u Urgentnom centru za nas, do toga da su na društvenim mrežama pisali ‘zahvalnice’ što smo imenom i prezimenom stali iza profesora, jer sada ‘znaju odakle da počnu’. Ne samo aktivisti Stava, nego i kolege i koleginice koji su novinari ‘Studentskog odjeka’, kao i studenti Odseka za medijske studije su dobijali pretnje“, istakla je Antić.

(Autonomija)