Skip to main content

Novi Sad: Pozorišna predstava za mlade o štetnosti uticaja alkohola

Kultura 06. dec 2022.
< 1 min čitanja

Predstava Forum teatra “Šta radiš večeras?” biće premijerno izvedena u petak, 9. decembra, a poruka predstave je da alkohol štetno utiče na mlade, saopštio je danas Centar za omladinski rad.

Predstavu su osmislile, realizovale i odglumile 22 mlade osobe iz Novog Sada, uzrasta od 15 do18 godina, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je reč o društveno angažovanom pozorištu koje podrazumeva igranje predstave od nekoliko scena, a zatim uključivanje publike, koja postaje aktivan učesnik, u rešavanje problema koji predstava postavlja.

Kako se objašnjava, tema predstave je ukazivanje na štetan uticaj društvenih normi alkohola na razvoj mladih i kulturološki i socijalni pritisak okoline jer istraživanja Centra za omladinski rad pokazuju da je do 18 godine 81,4 odsto mladih konzumiralo alkohol.

Kreiranju predstave prethodila su tri meseca radioničarskog rada sa glumicom i dramskom pedagoškinjom Sonjom Leštar, piše u saopštenju.

Premijera će biti održana u petak u podne, u gimnaziji “Laza Kostić”.

Kako se navodi, zbog velikog interesovanja, i u subotu uveče biće organizovana još dva izvođenja predstave, u 19 i u 20.30 sati, u Omladinskom centru OPENS.

Na istom mestu biće organizovana i nova dva izvođenja predstave, u subotu, 16. decembra.

Društveno angažovanu predstavu organizuje Centar za omladinski rad uz strateško partnerstvo i podršku Ministarstva turizma i omladine.

Predstava se realizuje u okviru projekta “Zdravlje mladih ispred profita 2.0” koji je podržalo i finansiralo Ministarstvo turizma i omladine na osnovu javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade i programa “Mladi su zakon”.

(Autonomija)