Skip to main content

Novi Sad: Nadležni procenili da je stradanje životinja u izgradnji mosta očekivano

Info 16. nov 2022.
2 min čitanja

"Studija procene uticaja na životnu sredinu koja bi procenila kako na najbolji način zaštiti životinje nije ni urađena"

Stradanje životinja zbog izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu je očekivano, navodi se u dokumentaciji Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, otkriva 021.rs.

Od 2020. godine do marta ove godine, Pokrajinski zavod izdao je više Rešenja o uslovima zaštite životne sredine za potrebe gradnje mosta u kojima je propisano kako postupati prilikom sprovođenja ovog projekta u delo, a u najnovijim, iz marta 2022, prvi put se jasno navodi i to da je stradanje životinja očekivano.

“Reka Dunav je ekološki koridor od međunarodnog značaja utvrđen Uredbom o ekološkoj mreži, a most može da sa svojim tehničkim rešenjima i sadržajima predstavlja barijeru za većinu divljih vrsta kojima rečni koridor predstavlja migratorni put. Neke vrste izbegavaju veštačke površine, ali se očekuje stradanje jedinki onih vrsta vlažnih i travnih staništa koje pokušavaju da nastave svoja kretanja uz obalu, odnosno po travnim površinama (vodozemci i beskičmenjaci koji se kreću instinktivno, kao i neki pokretljivi sisari adaptirani su na prisustvo čoveka)”, piše u uslovima.

Iz stavova i propisanih mera može se zaključiti da se negativni efekti projekta ovih razmera na životinje u njihovom prirodnom staništu ne mogu sasvim izbeći, ali da se moraju poštovati propisani uslovi kako bi se isti umanjili.

Na primer, Zavod propisuje da se, ako se i konstatuje stradanje vodozemaca ili drugih zaštićenih vrsta, moraju primeniti zaštitne mere, kao što je postavljanje privremenih ograda ili rampi koje bi životinje prelazile. Za sada slične “instalacije” nisu primećene na području radova.

Odnos investitora i izvođača radova prema životinjama može se procenjivati i na osnovu ranijih postupaka.

Tako je, na primer, seča šume na Šodrošu u junu obavljena “na divlje”, što je priznao i sam direktor “Koridora Srbije” Aleksandar Antić nazvavši to “proceduralnom greškom”.

Po svemu sudeći, ta greška je uticala i na životinje, jer je drveće posečeno van dozvoljenog perioda (od 1. avgusta od 1. novembra).

Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica kaže za 021.rs da su sečena stabla koja predstavljaju mesto gnežđenja ptica i hibernacije slepih miševa, kojih, prema nekim procenama, ima devet vrsta na ovom području.

Za ovako nešto, morali su da budu pribavljeni posebni uslovi zaštite Pokrajinskog zavoda, a bilo je potrebno da radove nadzire i stručno lice.

U međuvremenu, radovi na privremenim saobraćajnicama za potrebe izgradnje mosta uveliko traju, a vegetacija na Šodrošu i Kameničkoj adi se zbog toga krči.

Studija procene uticaja na životnu sredinu koja bi procenila kako na najbolji način zaštiti životinje nije ni urađena, jer je Ministarstvo zaštite životne sredine procenilo da ista nije neophodna za privremene radove. Za izgradnju mosta još nije podnet zahtev za odlučivanje o potrebi izrade Studije.

(021, foto: Autonomija)