Skip to main content

Novi Sad: APV traži ostavke nadležnih zbog gašenja pedijatrije na Novom naselju

Vojvodina 23. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Građani tvrde da su već četiri godine primorani da decu radi najosnovnijeg pregleda odvode u Petrovaradin ili na Klisu"

Akcija progresivne Vojvodine zatražila je danas da direktor Doma zdravlja Veselin Bojat i član Gradskog veća za zdravstvo Dragan Stajić podnesu ostavke zbog gašenja dečje ambulante na Novom naselju i katastrofalnog stanja celokupne primarne zdravstvene zaštite u Novom Sadu.

APV u saopštenju ističe da su od Bojata dobili odgovor da građani tog dela grada neće dobiti svoju dečju ambulantu ove godine, kao ni narednih godina, i da je ona de fakto ukinuta na neodređeno vreme.

„Izuzev te konstatacije, iz odgovora se jasno vidi da čelni ljudi novosadskog zdravstva u tome ne vide nikakav problem jer primarna zdravstvena zaštita dece očigledno nije jedan od njihovih političkih prioriteta“, dodaju iz APV.

Tvrde i da su neistiniti podaci kako su pedijatri koji su radili u tom objektu raspoređeni na najbliže lokacija, jer građani tvrde da su već četiri godine primorani da decu radi najosnovnijeg pregleda odvode u Petrovaradin ili na Klisu.

Akcija progresivne Vojvodine podseća i da je u više navrata upozoravala na „sistemsko uništavanje primarne zdravstvene zaštite“ koja za posledicu ima sve manji broj pedijatara i drugih lekara u domovima zdravlja u Novom Sadu.

(Autonomija)