Skip to main content

Novi ruski akcioni film i pranje reputacije ruskih plaćenika

(Pod) razno 24. maj 2021.
4 min čitanja

Znojavo, preplanulo, prašnjavo lice, povlačeći dim iz cigarete negde posle tri četvrtine 105-minutnog filma, sa setnom muzikom u pozadini, kaže: „Amerikanci: Oni se bore za demokratiju. A mi (se borimo) za pravdu“.

Poslednji ispis energijom nabijenog ratnog akcionog filma stigao je u obliku „Turiste“, filma koji je u Rusiji imao premijeru prošle nedelje na televiziji NTV koju finansira država, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

S radnjom smeštenoj u Centralnoafričkoj Republici, film prikazuje grupu herojskih ruskih vojnih instruktora poslatih da povećaju profesionalizam oslabljenih bezbednosnih snaga sve dok se nisu našli u pokušaju puča uoči predsedničkih izbora.

S krupnim kadrovima naboranih čela, uvijenog dima cigareta, šaržerima Kalašnjikova i telima koja raznose eksplozije, kamera, zvučna podloga, pa čak i dijalozi gotovo da se ne razlikuju od mnogih holivudskih akcionih filmova. Zamislite film „Komandos“ Arnolda Švarcenegera (Schwarzenegger), ali smešten u Africi, s dijalozima na ruskom i francuskom.

U ovom filmu, međutim, postoji podtekst koji su brzo primetili posmatrači: svetlo viđenje ruskih plaćenika koji u stvarnom životu imaju sve veću ulogu kao oruđa za zvanične spoljnopolitičke ciljeve Moskve.

Sam film je prepun tragova koji ukazuju na direktno učešće jedne ili više privatnih vojnih kompanija. Zapravo, prema informativnom portalu Meduza, čini se da je film finansirala kompanija za koju se veruje da kontroliše najozloglašeniju rusku privatnu vojnu organizaciju.

Šta je Vagner?

Poslednjih godina istraživači, novinari, kao i istražitelji Ujedinjenih nacija, dokumentovali su operacije privatnih ruskih kompanija u zemljama poput Ukrajine, Sirije, Libije i Mozambika.

Plakati viđeni širom Bangija, glavnog grada Centralnoafričke Republike, s sloganima, „Centralnoafrička Republika ruku pod ruku s Rusijom“ i „Malo pričaj, puno radi“.

Centralnoafrička Republika posebno je bila u fokusu intenzivne pažnje usred zabrinutosti da su privatni vojnici iz ruske kompanije poznate kao Vagner kontrolisali vladine snage bezbednosti.

Vlada te zemlje 2018. je potpisala formalni ugovor s Vagnerom za obuku vojske i pomoć u borbi protiv pobune koja je izbila pet godina ranije.

Izvan glavnog grada Banguija, unutrašnjost Centralnoafričke Republike je uglavnom haotičan vakuum, s naoružanim i pobunjeničkim grupama koje se bore za kontrolu nad unosnim prirodnim resursima.

Francuski, ruski i drugi izveštaji kažu da je nekoliko stotina ruskih vojnika angažovanih u Centralnoafričkoj Republici nadziralo jedan ili više rudnika dijamanta i zlata, kao i izvoz vredne drvne građe.

A takođe su povezani i sa zverstvima u toj zemlji.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija iz marta, stručnjaci su zabeležili „ozbiljna kršenja ljudskih prava“, uključujući „masovna pogubljenja po kratkom postupku, proizvoljna hapšenja, mučenja tokom ispitivanja, prinudna nestajanja, prisilno raseljavanje civilnog stanovništva, (i) neselektivno gađanje civilnih objekata“, između ostalih stvari.

Kršenja ljudskih prava su, navodi se u izveštaju, „pripisana privatnim vojnicima koji deluju zajedno s centralnoafričkim oružanim snagama i, u nekim slučajevima, mirovnim snagama Ujedinjenih nacija“.

Dve nedelje pre nego što je ruski film imao premijeru, izveštaj RFI-ja (Radio France International) od 3. maja ukazao je da su vojnici Vagnera navodno bili umešani u grupna silovanja, pljačke i ubistva civila.

Privatne vojne kompanije „pružaju Kremlju i ruskoj eliti stratešku širinu koja im je potrebna da deluju mimo diktata međunarodnog humanitarnog prava“, rekla je Kondas Rondo (Candace Rondeaux), istraživačica u Centru za budućnost rata na Državnom univerzitetu u Arizoni (Arizona State University).

‘Putinov kuvar’

Vagner se povezuje sa sanktpeterburškim biznismenom Jevgenijem Prigožinom, koji je zbog ugovora s Kremljom za katering dobio nadimak „Putinov kuvar“. On je finansirao ozloglašenu „fabriku trolova“ koja je širila dezinformacije za koje američki zvaničnici kažu da su bile namenjene sejanju razdora u SAD tokom izbora.

Protiv njega je 2018. godine u SAD podignuta optužnica zbog zavere i drugih optužbi. Dve godine kasnije, Ministarstvo pravde SAD odustalo je od postupka protiv njega.

Među najšokantnijim optužbama povezanim s Vagnerom u Centralnoafričkoj Republici je ubistvo u julu 2018. godine trojice ruskih novinara koji su boravili u toj zemlji radi snimanja dokumentarnog filma o aktivnostima kompanije. Istražitelji istraživačke organizacije koju finansira prognani naftni tajkun Mihail Hodorkovski tvrdili su da su odgovorni Vagnerovi plaćenici i zvanične policijske jedinice.

U Siriji su plaćenici Vagnera i kompanija povezanih s Prigožinom bili umešani u tajne poslove za kontrolu izvoza nafte iz tamošnjih postrojenja. Vagnerovi vojnici povezani su s najmanje jednim užasnim mučenjem zarobljenika, s video snimkom koji pokazuje Ruse kako maljem razbijaju ruku Sirijcu čije je telo kasnije spaljeno.

Pozivajući se na troje neimenovanih ljudi, uključujući filmskog konsultanta i bivšeg radnika Prigožina, Meduza je izvestila da je Prigožin zapravo finansirao film s ciljem da opere reputaciju kompanije.

Dve osobe koje su govorile za Meduzu i jedna za BBC rekle su da izgleda da su u filmu glumili profesionalno obučeni privatni vojnici, kao statisti ili sporedni likovi, pored pravih glumaca. Deo opreme i vozila korišćenih u filmu identični su vozilima koje su koristile Vagnerove jedinice u Siriji.

U završnoj špici ne spominju se Prigožin ili neka njegova kompanija, osim da je film producirala kompanija Pariti film (Parity Film LLC), koja je registrovana u Sankt Peterburgu u februaru 2021.

Prema BBC-ju, ta kompanija takođe je producirala film o izbijanju borbi na istoku Ukrajine 2014. godine.

Na imejl poslat na adresu glavne Prigožinove kompanije, zasad nije odgovoreno. Međutim, Prigožin je u odgovoru na pitanja novinarke Meduze o filmu odgovorio tako što ju je nazvao „neprijateljem naroda“ koji bi „u sovjetsko vreme“ bio streljan.

Znakovi Cesne

U filmu postoji još jedan trag koji ukazuje na direktno učešće Prigožinovih kompanija: mali avion Cesna (Cessna) čije su identifikacione oznake greškom vidljive u makar jednom kratkom delu filma, navodi ruski servis RSE-a.

Koristeći baze podataka o avionu i korporativna dokumenta, ruska služba RSE-a i Karent tajm, (Current Time), medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA), utvrdili su da je avion s identičnim oznakama registrovan na najmanje nekoliko Prigožinovih kompanija između decembra 2017. i aprila 2018. godine.

Drugi posmatrači ukazali su na nešto što deluje kao namerno ostavljanje tragova koji su izgleda usmereni na upućene gledaoce.

Jedan je kadar malja koji je naslonjen na točak ruskog kamiona.

(Slobodna Evropa)