Skip to main content

Novi rok za postavljanje spomenika na Limanu 26. decembar – problem konstantna oštećenja

Građani 12. dec 2022.
< 1 min čitanja

"Na postamentu i dalje stoji antifašistička poruka upućena gradskoj vlasti, koju aktivisti i deo javnosti optužuje za pokušaj rehabilitacije odgovornih za Novosadsku raciju"

Rok za postavljanje spornog spomenika “nevinim žrtvama 1944/45. godine” prolongiran je zbog “konstantnih oštećenja” na postamentu.

Ovo je danas rekao gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, čime je javnost saznala zbog čega je došlo do još jednog probijanja zadatog roka.

Đurić je rekao da firma angažovana za postavljanje spomenika nema budžet za sanaciju štete koja je, kako kaže, nastala na postamentu.

Poslednji probijeni rok je 30. novembar. Inače, prostor oko spomenika raščišćen je sredinom novembra, ali nikakvi drugi radovi nisu obavljeni. Na postamentu i dalje stoji antifašistička poruka upućena gradskoj vlasti, koju aktivisti i deo javnosti optužuje za pokušaj rehabilitacije odgovornih za Novosadsku raciju.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je u januaru ove godine izjavio da postavljanje spomenika predstavlja “doprinos boljim odnosima mađarskog i srpskog naroda”.

Aktivisti inicijative “Digni gard, odbrane grad” prošle nedelje su javno, protestom ispred skupštine, pokušali da saznaju šta se dogodilo sa peticijom sa 5.000 potpisa protiv podizanja ovog spomenika, koju su podneli 31. oktobra. Odgovore nisu dobili.

(Radio 021, foto: Autonomija)