Skip to main content

Novi Optimizam: Politički progon Senke Jankov se nastavlja

Građani 17. avg 2023.
< 1 min čitanja

"Skoro tri meseca traje njena borba"

Pokret Novi Optimizam saopštio je da Školski odbor Zrenjaninske gimnazije danas, 17. avgusta, odbio žalbu profesorice Senke Jankov da se ukine odluka o disciplinskoj meri „skidanja 20% plate u trajanju od tri meseca”.

Novi Optimizam podseća da je profesorici sociologije Zrenjaninske gimnazije Senka Jankov 24. maja 2023. godine suspendovana sa posla i da je protiv nje pokrenut disciplinski postupak, a zbog postavljanja plakata za protest „Zrenjanin protiv nasilja” u gugl učionici i autorskog teksta objavljenog u listu Danas.

Obrazloženje ovih mera, dodaje se u saopštenju, bilo je da je profesorica ovim činom prekršila član 113. Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja kojim se zabranjuje stranačko delovanje u prostorijama ustanove.

Skoro tri meseca traje njena borba da dokaže da je ovakva mera, ustvari politički progon, diskriminacija onih koji ne pristaju na ćutanje i, povrh svega, obavljanje sopstvenog posla tačno onako kako se to od nje traži tim istim Zakonom“, ističe Novi Optimizam.

U saopštenju se navodi i da je nakon brojnih odlaganja i kršenja zakonskih rokova, 25. jula 2023. direktor doneo rešenje kojim ukida suspenziju, ali izriče „disciplinsku meru skidanja 20% plate u trajanju od tri meseca„.

Dodaje se da je nakon ulaganja žalbe na ovo rešenje Školski odbor, koji čine čine tri profesora, tri roditelja i tri člana lokalne samouprave, danas odbio žalbu profesorice Jankov, te da je ona najavila da će pokrenuti sudsku tužbu protiv direktora Milana Radakovića i Zrenjaninske gimnazije.

(Autonomija, foto: Novi Optimizam)