Skip to main content

Marinika Tepić: Snimci na Pinku nisu samo falsifikat

Info 17. авг 2023.
2 min čitanja

"Postoji namera da se izazove opasan efekat"

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ocenila je danas da video snimci napravljeni uz pomoć veštačke inteligencije, koji se emituju na televiziji Pink, predstavljaju zloupotrebu te tehnologije i da zbog toga mogu da budu veoma opasni.

„Ovo nije samo falsifikat radi falsifikata, ovde postoji namera da se izazove efekat koji je izuzetno opasan, u ovom konkretnom slučaju po nas, ali sutra može biti po bilo koga, naročito nosioce funkcija. Mogu da se montiraju razni dijalozi, telefonski razgovori…“, rekla je Tepić za TV N1.

Dodala je da očekuje reakciju javnosti i reakciju suda, koji bi trebalo da shvate „koliko je taj alat opasan za zloupotrebu“.

Prema njenim rečima, u javnom prostoru i pored tih snimaka postoji „invazija laži i izmišljotina“, pa je građanima teško da razaznaju šta je laž a šta istina.

„Naročito što to intenzivno i neprestano dolazi svih ovih godina od predstavnika vlasti, za koje niko ne bi smeo da dovede u pitanje da li govore istinu ili ne“, rekla je ona.

Tepić je naglasila i da su ti prilozi o opozicionim političarima, među kojima su i ona i predsednik SSP Dragan Đilas, više dana emitovani u dnevnicima na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

„Vi to plasirate u informativnom izdanju, gde se podrazumeva da plasirate vest, informaciju, saznanje i nešto što niko ne bi smeo da dovede u pitanje“, rekla je potpredsednica SSP.

Tvrdnje vlasnika Pinka Željka Mitrovića da je u pitanju satira, Tepić je ocenila kao „direktan pokušaj obmane javnosti“.

Upitana kako se popravlja šteta u slučaju ljudi koji su poverovali da su ti snimci istiniti, Tepić je kazala da očekuju sudsku reakciju na tužbu koju je najavio Đilas, koja bi zabranila da se takvi snimci prave u budućnosti.

Dodala je da ne vidi drugi način, jer „etika, moral, postojeći zakoni ne postoje za režimske medije“, a Regulatorno telo za elektronske medije (REM) „ne radi svoj posao“.

(Beta)