Skip to main content

NNŠ: Apel rukovodstvu RTV-a da ne ukida Omladinski radio

Vojvodina 10. feb 2024.
< 1 min čitanja

NNŠ upozorava da zaposleni u redakciji O radija o ovom planu generalnog direktora saznali su iz drugih medija jer im se niko od rukovodstva prethodno nije obratio niti obrazložio ovakvu odluku"

Novosadska novinarska škola (NNŠ) uputila je danas javni apel rukovodstvu Radio-televizije Vojvodine i njenog direktora Gorana Karadžića da ne ukida svoj onlajn radio za mlade, O radio, nego da dodatno uloži u njegovo još bolje funkcionisanje.

Kako se navodi, svojim radom Omladinski radio je u najvećoj meri zaslužan za ispunjavanje odredbe Člana 7 Zakona o javnim medijskih servisima u kome se navodi obaveza koju RTV, između ostalog, ima, a to je zadovoljavanje potreba u informisanju mladih.

„Istraživanja Novosadske novinarske škole pokazuju da se mladi prevashodno informišu putem interneta, zbog čega je postojanje O radija naročito dragoceno i treba da se razvija. Ovakav moderan kanal komunikacije Radio-televiziju Vojvodine izdvaja od drugih javnih servisa u regionu“, dodaje se u apelu.

NNŠ upozorava da zaposleni u redakciji O radija o ovom planu generalnog direktora saznali su iz drugih medija jer im se niko od rukovodstva prethodno nije obratio niti obrazložio ovakvu odluku.

Dodaje se i da redakciju O radija čine mladi i iskusni profesionalci čiji rad su prepoznale mnoge domaće i međunarodne medijske organizacije, te da je NNŠ do sada dva puta dodelila svoje godišnje nagrade za najbolje mlade novinare i novinarke – Marina Kovačev, novinarkama redakcije O radija.

„U svakom ciklusu novinari Omladinskog radija su se izdvajali u izveštavanju o aktuelnim temama, koje ne podleže trendovima i pritiscima i kreira sadržaj u duhu profesionalnog, objektivnog i kreativnog novinarstva“, dodaju iz NNŠ.

Novosadska novinarska škola poručuje da će svoj apel proslediti svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama koji rade na unapređenju slobode medija u Srbiji.

(Autonomija)