Skip to main content

Film ‘Svjetla Sarajeva’ od večeras na YouTube kanalu Al Jazeere Balkans

Kultura 10. феб 2024.
2 min čitanja

"Posvećen jednostavnim ljudima, nekada mitovima i legendama ovog grada"

Višestruko nagrađivani dokumentarni film Svjetla Sarajeva režisera Srđana Perkića o bendu “Zabranjeno pušenje” i kultnoj sarajevskoj dvorani Skenderija bit će dostupan na zvaničnom Youtube kanalu Al Jazeere od večeras u 18 sati.

Pola vijeka historije ove dvorane, nadaleko čuvenog hrama muzike i sporta, ispričana iz ugla Seje Sexona (Davor Sučić), vođe i frontmena grupe Zabranjeno pušenje, intimna je priča, koja počinje od djetinjstva, mladalačkih snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha, pa sve do poslijeratnog povratka i vrhunca karijere, okrunjena na koncertu povodom zajedničkog jubileja benda i dvorane, u čijim podrumima su i počeli svoje putovanje.

Film Svjetla Sarajeva vodi nas u hladne zimske noći, kroz jedinstvena, živopisna sarajevska naselja i kvartove te kroz mitove i legende vezane za samu dvoranu, još iz socijalističkog perioda.

Sreća je na strani hrabrih

U realizaciju filma producentska kuća Imaginarium, Perkić i producentica Amra Hadzihafizbegović, krenuli su potpuno iracionalno – ličnim sredstvima i punog srca.

Ali, značaj ovog projekta ubrzo su prepoznali koproducenti filma Al Jazeera Balkans i BH Telecom, te mnogobrojni sponzori koji su pomogli da ova sarajevska priča osvane na platnima filmskih festivala od Sarajeva do Los Angelesa.

Ovaj film neka bude posvećen jednostavnim ljudima, nekada mitovima i legendama ovog grada, koji su na impresivan način obilježili sve ovo što se desilo u zadnjem periodu. Neka ovaj film bude povod da osvjetlimo te tužne noći koje su se dogodile između 1992. i 1995”, rekao je Perkić.

“Zahvaljujem cijelom timu Al Jazeere i našim sponzorima koji su prepoznali vrijednost jednog slobodarskog i iskrenog rada”.

Da je priča opravdala epitet ‘uspješna’, svjedoči veliki broj festivalskih nagrada dodijeljenih u Zenici, Tuzli, Bjelovaru i Los Angelesu.

Film koji je osvjetlio odrastanje cijelih generacija uz jedan bend i dvoranu, ostavio je “upaljena svjetla” za one koje pjesma i živi ritam hrabre kroz život.

“Mladi tim koji je uspio napraviti ovakvu divnu priču, sasvim sigurno je donio svježe ideje koje su ostavile trajni otisak na filmskom platnu. Ovo je ujedno i njihovo prvo radno iskustvo i ponosim se njihovim radom”, rekao je Perkić.

(Al Jazeera)