Skip to main content

NKEU: Vulin govorom mržnje vređa dostojanstvo albanskog naroda

Info 26. maj 2022.
< 1 min čitanja

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 najoštrije je danas osudio javne istupe ministra Aleksandra Vulina u kojima kontinuirano naziva Albance “Šiptarima”, vređajući dostojanstvo albanske nacionalne manjine i albanskog naroda u celini.

Ovakvim izjavama visokog funkcionera Srbije ruši se dostojanstvo institucija republike, pre svega Ministarstva unutrašnjih poslova na čijoj zvaničnoj stranici je objavljen govor ministra Vulina, piše u saopštenju.

„Uprkos zastoju dijaloga između Beograda i Prištine, neprimerenim porukama koje dolaze od aktuelne vlasti u Prištini, ali i korišćenju uvredljivih termina u političkom prostoru zemalja u regionu, to ni na koji način ne opravdava otvoreni diskriminatorni jezik kojim ministar Vulin kao predstavnik javne vlasti krši domaće i međunarodne prakse. Obaveza svih javnih poslenika, a posebno nosioca javnih funkcija je da poštuju zakone, norme, dostojanstvo svih, kako većinskog naroda tako i nacionalnih manjina, kao i da podstiču toleranciju, kulturu dijaloga i politike pomirenja“, smatra NKEU.

Pozvali su predsednicu Vlade i predsednika Republike, kao glavnog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine, da se izjasne o otvorenim oblicima diskriminacije i govora mržnje prema albanskom narodu koji trajno vulgarizuju i primitivizuju politički prostor u zemlji, i osude ga.

„Neprimerenim izjavama ministra Vulina čini se nenadoknadiva šteta ne samo u domaćoj javnosti, već dijalogu Beograda i Prištine, srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj i međunarodnoj reputaciji zemlje. Na kraju, šalje se poruka da ne postoji iskrena želja političke elite u Srbiji da dođe do pomirenja i trajnog kompromisnog rešenja u vezi sa statusom Kosova i Metohije“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)