Skip to main content

Njujork dobio prvu ženu na čelu policije

Marginalci 15. dec 2021.
< 1 min čitanja

Njujoršku policiju će, po prvi put u istoriji, predvoditi žena. Izabrani gradonačelnik Njujorka Erik Adams je imenovao Kičent Sjuel (49) za novu komesarku.

Kako prenosi BBC, Sjuel je u policijskoj službi već 23 godine, u okrugu Nasau na Long Ajlendu, gde je u septembru 2020. postala šefica detektiva.

Ovo je bilo predizborno obećanje novoizabranog gradonačelnika Adamsa, koji je tokom kampanje obećao da će imenenovati ženu na čelo policije.

Adams, koji je i sam bio kapetan njujorške policije, je izjavio da žene u toj službi često „sede na klupi za rezerve“ i „nije im dozvoljeno da se ravnopravno takmiče“ sa muškarcima.

„Tome danas dolazi kraj“, istakao je gradonačelnik.

Sjuel, koja je rođena u Kvinsu, je prethodno bila deo jedinice za narkotike i velike slučajeve u policiji okruga Nasau, a radila je i kao pregovarač u talačkim situacijama.

Ona će preuzeti funkciju u januaru i tako će, osim što je prva žena, postati i tek treća Afroamerikanka koja će vodi policiju Njujorka.

„Donosim drugačiju perspektivu koja će osigurati da policija dostojna grada kome služi. Posebno ću se koncentrisati na nasilne zločine, pogotovo one koje uključuju vatreno oružje“, naglasila je Kičent Sjuel.

(N1, Foto: N1)