Skip to main content

Njemačka traži oprost zbog masakra na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972.

Planeta 05. sep 2022.
2 min čitanja

Njemačka je u ponedjeljak zatražila “oprost” od porodica žrtava u napadu na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, priznajući odgovornost za niz propusta koji su doveli do smrti 11 Izraelaca.

Izvinjenje predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera u ime Njemačke 50 godina kasnije došlo je nakon ogorčene i duge borbe ožalošćenih rođaka za primjerenu odštetu i toga da Berlin prizna svoje pogreške koje su dovele do masakra.

“Ne možemo nadoknaditi ono što se dogodilo, čak ni ono što ste doživjeli i pretrpjeli u smislu odbrambenog ponašanja, neznanja i nepravde. Sramim se toga”, rekao je Steinmeier na svečanoj ceremoniji u zračnoj bazi Fuerstenfeldbruck gdje je se desio napad.

“Kao državni poglavar ove zemlje i u ime Savezne Republike Njemačke, molim vas za oprost zbog nedostatka zaštite izraelskih sportaša u vrijeme Olimpijskih igara u Minhenu, kao i zbog nedostatka pojašnjenja nakon toga i za činjenicu da se dogodilo to što se dogodilo.”

Osam naoružanih napadača palestinske militantne skupine Crni septembar upali su u stan izraelskog tima u olimpijskom selu 5. septembra 1972. godine, ubili dvojicu i uzeli devet Izraelaca za taoce.

Zapadnonjemačka policija odgovorila je neuspješnom operacijom spašavanja u kojoj je ubijeno svih devet talaca, zajedno sa pet od osam otmičara i jednim policajcem.

Unatoč tragediji, Međunarodni olimpijski odbor je ujutro 6. septembra objavio da će se Igre nastaviti.

Steinmeier je napad i sve oko njega sažeo kroz trostruke propuste: u pripremi Igara i njihovom sigurnosnom konceptu; događajima od 5. i 6. septembra; a “treći neuspjeh počeo je dan nakon atentata, šutnja, potiskivanje i zaborav”.

Decenijama je postojalo zanemarivanja žrtava, rekao je, nazvavši to “godinama tvrdoglavosti”.

Igre su trebale prikazati novu Njemačku 27 godina nakon Holokausta i biti značajnom razlikom od Hitlerove propagande iz 1936. godine. Ali umjesto toga, otvorili su duboki jaz s Izraelom.

Izrael je 2012. godine objavio 45 službenih dokumenata o ubistvima, uključujući posebno deklasificirani materijal, koji je kritikovao rad njemačkih sigurnosnih službi.

U izvještaje je uključen i službeni iskaz bivšeg šefa izraelske obavještajne službe Zvija Zamira koji je rekao da njemačka policija “nije učinila ni minimalan napor da spasi ljudske živote”.

Steinmeier je u nedjelju priznao da je “sramotno” što je Berlinu trebalo toliko vremena da postigne dogovor s obiteljima žrtava.

“Moja je dužnost i moja potreba priznati našu njemačku odgovornost, ovdje i sada i za budućnost”, rekao je.

“Neka današnji dan dovede do toga da vi, rođaci, osjetite da se vaša bol ozbiljno shvaća, da osjećate da ozbiljno shvaćamo svoju odgovornost.”

Ožalošćena rodbina godinama se borila da od Njemačke dobije službeno izvinjenje, pristup službenim dokumentima i odgovarajuću odštetu iznad početnih 4,5 miliona eura.

Prije dvije sedmice porodice žrtava rekli su da im je ponuđeno deset miliona eura, uključujući svotu koja je već dana. Nakon što su obitelji zaprijetile bojkotom ceremonija obilježavanja godišnjice od napada, prošle srijede konačno je dogovoreno da Berlin osigura 28 miliona eura kompenzacije.

(RSE/AFP, foto: Flickr)