Skip to main content

Njemačka i Francuska odbile Putinov zahtjev za plaćanjem plina u rubljama

Planeta 31. mar 2022.
2 min čitanja

Njemačka i Francuska u četvrtak 31. marta su odbacile zahtjev Rusije da evropske zemlje plaćaju ruski plin u rubljima, rekavši da se radi o neprihvatljivom kršenju ugovora i „ucjeni“.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck odbacio je zahtjeve Rusije da evropske zemlje plaćaju svoj gas u rubljama kao neprihvatljivo kršenje ugovora, dodajući da taj manevar predstavlja „ucjenu“.

Govoreći tokom zajedničke konferencije za novinare sa svojim francuskim kolegom, Habeck je rekao da još nije vidio novi dekret koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin kojim se nalaže plaćanje gasa u rubljama.

„Što se tiče prijetnje, zahtjeva ili razmatranja – više se ne zna kako to nazvati – da se plati u rubljama, za nas je ključno da se ugovori poštuju“, rekao je Habeck. „Nama je važno da ne damo signal da će nas Putin ucijeniti“.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da su Francuska i Njemačka odbacile ruski zahtjev.

Odvojeno, kancelar Olaf Scholz rekao je da će njemačke kompanije nastaviti da plaćaju ruski gas eurima kako je predviđeno ugovorima.

„Svakako, ostaje slučaj da kompanije žele, mogu i hoće da plaćaju u eurima“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim austrijskim kolegom Karlom Nehammerom.

Njemačka je u srijedu pokrenula hitnu proceduru za praćenje uvoza i skladišnih kapaciteta plina i pozvala potrošače i proizvođače da smanje potrošnju u pripremi za bilo kakvu rusku obustavu isporuke.

Mrežni regulator je u četvrtak saopštio da je situacija stabilna i da je skladištenje neznatno poraslo.

Habeck je rekao da su on i francuski ministar finansija i ekonomije Bruno Le Maire razgovarali o mogućim novim kaznenim mjerama za Rusiju, odbivši da ulazi u detalje.

„Posljednji paket sankcija ne smije i ne bi trebao biti posljednji. Razgovarali smo o tome koje dodatne sankcije mogu spriječiti Putina da nastavi rat u Ukrajini“, rekao je Habeck.

Scholz je takođe ukazao na mogućnost novih sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, dodajući da je Nemačka spremna na sve scenarije, uključujući i prekid dotoka ruskog gasa u Evropu.

Scholz je ponovio da se Nemačka nada da će ove godine postati nezavisna od ruskog uvoza nafte i uglja, ali da će biti potrebno više vremena da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Putin je u četvrtak 31. marta izjavio da je potpisao uredbu po kojoj strani kupci od 1. aprila moraju ruski plin plaćati u rubljima ili će se ugovori u suprotnom raskinuti.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)