Skip to main content

Nikšić: U Tuzli nije kupljeno oružje za napad na kosovsku policiju

Jugoslavija 06. okt 2023.
2 min čitanja

“Obavještajne službe Srbije i njeno političko vodstvo očito su smislili plan da prebace dio odgovornosti za teroristički napad u susjedstvo. Opet su nas potcijenili".

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić odbacio je izjave zvaničnika Srbije da je u tom bosanskohercegovačkom entitetu kupljeno oružje korišteno u napadu na kosovsku policiju 24. septembra u selu Banjskoj, na sjeveru, nakon što su ranije tokom dana entitetski policijski zvaničnici rekli da Srbija nije dostavila dokaze u ovom slučaju.

“Želim glasno i jasno reći da su ove tvrdnje lažne, pa kao takve i nisu mogle biti potkrijepljene nikakvim dokazima”, rekao je Nikšić u saopćenju objavljenom na društvenoj mreži Facebook kasnije u četvrtak navečer.

Navodeći da “razumije da je Srbija proteklih dana izložena velikom pritisku i osudama demokratskih država”, ocijenio je da to „ne znači da u Bosni i Hercegovini može tražiti alibi za svoje postupke”.

“Obavještajne službe Srbije i njeno političko vodstvo očito su, nažalost, smislili plan da prebace dio odgovornosti za teroristički napad u susjedstvo, u Bosnu i Hercegovinu. S obzirom na političke prilike kod nas, vjerovatno su procijenili da neće doći adekvatna, brza i tačna reakcija zasnovana na činjenicama. Opet su nas potcijenili”, napisao je Nikšić.

Rekao je da oružje koje je našla kosovska policija nakon terorističkog napada na sjeveru se ne proizvodi u Bosni i Hercegovini, podsjećajući da je “kosovska policija javno prikazala serijske brojeve minobacačkih granata i druge vrste municije koje su proizvedene u srpskim fabrikama Sloboda, Krušik…”.

“Prema zakonima naše države, pri izvozu naoružanja, municije i druge vojne opreme, sve do pojedinačne čahure, u bilo koju drugu državu provode se najstrože procedure po NATO standardima i u saradnji sa NATO-m”, napisao je Nikšić.

Jedan kosovski policajac i trojica napadača ubijena su 24. septembra, nakon što je naoružana grupa od najmanje 30 osoba otvorila vatru na policiju, što je incident kojeg i Priština i službeni Brisel tretiraju kao teroristički napad.

Policija u BiH o oružju zaplijenjenom na Kosovu

Ranije u četvrtak direktor Uprave policije MUP-a Federacije BiH Vahidin Munjić rekao je, nakon sastanka sa kantonalnim komandantima održanog u Tuzli, kako Srbija još nije dostavila nikakve informacije o tvrdnjama da je oružje korišeno tokom napada na kosovsku policiju nabavljeno u BiH odnosno u Tuzli.

Munjić je kazao kako su ipak na temelju medijskih navoda kontaktirali Interpol i tim putem tražili da Srbija dostavi informacije kojima raspolaže kako bi se mogla provesti cjelovita istraga.

“Čekamo odgovor MUP-a Srbije i ovlaštenog tužilaštva”, rekao je Munjić.

Tužilaštvo nije objavilo dokaze

Više javno tužilaštvo u Beogradu nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa o dokazima da je oružje korišteno za napad na Kosovu nabavljano u Tuzli i o kakvim dokazima je riječ.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla izjavio je ranije da je napad na sjeveru bila dobro organizovana teroristička akcija iza koje stoje Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić.

Zvaničnici iz Prištine rekli su da su pripadnici grupe obučavani na poligonima Vojske Srbije, koja im je pružila logističku podršku i osigurala oružje te da je bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za napad, samo izvršitelj.

Tvrdnje potkrepljuju, kako su naveli, dokazima i snimcima koje su pronašli u zaplijenjenim dronovima koje su u manastiru Banjska, prilikom bijega, ostavili pripadnici te grupe.

Srbijanske vlasti odbacuju navode sa Kosova.

(Al Jazeera, Foto: Pixabay)