Skip to main content

Niko nije odgovarao za proterivanje Hrvata iz Srema

Autonomija 03. мај 2012.
2 min čitanja

Nevladina organizacija Vojvođanski klub podsetila je danas da se 6. maja navršava tačno 20 godina kada je u sremskom mestu Hrtkovci započelo proterivanje nesrpskog, a pre svega hrvatskog stanovništva iz Vojvodine, za koje, kako je navela ta organizacija, do dana današnjeg niko u Srbiji nije odgovarao.

Predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom sudi se, između ostalog, i po optužbi za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine.

Vojvođanski klub je u saopštenju za javnost zatražio da Skupština Srbije deklaracijom osudi proterivanje, da se izvini vojvođanskim Hrtvatima i da ih pozove da se vrate svojim kućama.

„Na ovim prostorima, u ‘zemlji koja nije bila u ratu’, pucalo se, pretilo, ratovalo, ubijalo… Nasilno je promenjena struktura stanovništva, a mnoga vojvođanska mesta više nisu ista, kao pre ustoličenja Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji i delovanja memorandumske Srbije. Nema više starih komšija”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su na njihovim mestima i u njihovim kućama sada neki drugi ljudi, koji su takođe morali da pobegnu iz svojih zavičaja, zbog sličnih nacionalističkih pretnji.

Pre 20 godina, 6. maja, u Hrtkovcima je na zboru građana, u prisustvu Vojislava Šešelja, pročitan spisak 17 “nepodobnih” građana hrvatske nacionalnosti, koji su pod pretnjama ubrzo morali da se isele, a 20  porodica hrvatske nacionalnosti nasilno je izbačeno iz svojih domova.

Pretilo se telefonom: „Ustašo, seli se ili biraj dete koje ti je draže!”, meštani su nalazili  zaklanog psa sa porukom: „Seli se, šta čekaš?”, nož zaboden u vrata sa sličnom porukom, dolazilo je do tuča mladića koji su došli i onih koji su rođeni u Hrtkovcima, maltretiran je lokalni župnik.

Meštanin Mijat Štefanac pronađen je mrtav u ataru  između Hrtkovaca i Nikinaca.

Mesna vlast na čelu sa Ostojom Sibinčićem, koji je umro 2008. godine, i istomišljenikom Trivom Ivkovićem promenila je u jednom momentu naziv sela u „Srbislavci”, ali je policija sutradan uklonila tablu, podsetio je Vojvođanski klub.

Naveo je da se proterivanje Hrvata nije odvijalo samo u Hrtkovcima, već i u Slankamenu, Golubincima, Kukujevcima i drugim mestima u Sremu i u jugozapadnoj Bačkoj i dodao da se procenjuje da je tada ubijeno 25 Hrvata.

(Beta)