Skip to main content

Nikezić: Država promenila zakon da vlasnici kockarnica i kladionica ne bi plaćali porez

Info 28. jan 2021.
2 min čitanja

Predsednik Resornog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) za privredu i finansije Dušan Nikezić ocenio je danas da je odluka “režima Aleksandra Vučića da ukine poreze na kladionice i kockarnice”, licemerje i podilaženje priređivačima igara na sreću.

“Licemerje vlasti je ovim podignuto na još viši nivo, jer kada su u pitanju frilenseri, onda porez mora da se plati odmah i to sa kamatom, a kada su u pitanju vlasnici kladionica i kockarnica, onda država promeni zakon da se porez ne bi uopšte plaćao. Čak idu i korak dalje pa onima protiv kojih je pokrenut postupak zbog neplaćanja poreza po starom zakonu omogućava da ga završe po novom, odnosno da izbegnu bilo kakva plaćanja“, naveo je Nikezić.

Izmenom Zakona o porezu na dohodak građana, koja je izvršena u decembru, ukinuto je plaćanje poreza na ostvaren dobitak od svih posebnih igara na sreću, uključujući kladionice, kazina, igračnice i automat klubove, a posebno je naglašeno da se porez ne plaća na ostvareni dobitak od igara na sreću preko interneta.

Nikezić je istakao da to nije prvi put da se podilazi priređivačima igara na sreću. Naime, neoporezivi deo je prvo 2018. godine podignut sa 11.684 dinara na čak 101.900 dinara, a sada je oporezivanje potpuno ukinuto.

“Dok sve normalne zemlje strogo kontrolišu i oporezuju ovaj sektor, koji je po svojoj prirodi jedan od najvećih kanala za pranje novca, srpski režim ih izuzima iz obaveze oporezivanja i kontrole Poreske uprave”, kazao je Nikezić.

Prema njegovim rečima, to je i razlog što danas i u najmanjem mestu u Srbiji, “na svakom uglu ima tri-četiri kladionice, zato je u kockarnicama i kladionicama broj zaposlenih za četiri godine povećan za 45 odsto.

“Zato ovaj sektor ostvaruje prihod od preko 800 miliona evra i zato se u vanrednom stanju kladionice poslednje zatvaraju, a prve otvaraju. Umesto da naplati porez od onih koji već imaju previše i tim parama pomogne najugroženijima, ova vlast je još jednom dokazala da joj nisu važni ni ljudi, ni državna kasa, već isključivo interes moćnika bliskih vlasti”, naveo je Nikezić.

“Umesto da naplati porez od onih koji već imaju previše i tim parama pomogne najugroženijima, ova vlast je još jednom dokazala da joj nisu važni ni ljudi, ni državna kasa, već isključivo interes moćnika bliskih vlasti”, rekao je on.

(Beta)