Skip to main content

Nije izabran predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD

Planeta 03. jan 2023.
2 min čitanja

Nema jasnih pravila šta će Predstavnički dom raditi ako predsednik ne bude izabran

Republikanac Kevin Makarti (Kevin McCarthy) večeras nije uspeo da dobije dovoljan broj glasova kongresmena da bi postao novi predsednik donjeg doma američkog Kongresa, Predstavničkog doma, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Makartija je njegova opoziciona stranka – koja sada ima većinu u Predstavničkom domu – nominovala za ovu funkciju, ali na večerašnjem prvom zasedanju donjeg doma Kongresa on nije dobio dovoljan broj glasova, zbog protivljenja krajnje desnog krila republikanaca, okupljenih u malobrojnom poslaničkom klubu Sloboda.

Iako je, kako navodi BBC, Makarti u poslednji čas dao neke ustupke krajnjoj republikanskoj desnici, ona je ipak odbila da ga podrži, i on je dobio samo 203 glasa dok je za izbor predsednika neophodno 218.

Ovo je prvi put u 100 godina da stranka sa većinom u nekom domu Kongresa ne uspe da izabere predsednika tog doma u prvom krugu glasanja.

Makarti je trebalo da na čelu Predstavničkog doma zameni predstavnicu vladajuće, Demokratske stranke, Nensi Pelosi, a ta funkcija je jedna od najvažnijih u američkoj politici – kao i funkcija predsednika gornjeg doma Kongresa, Senata.

Pošto predsednik nije izabran u prvom krugu glasanja, postoji mogućnost odlaganja, ali za to je potrebno 218 glasova, a nije izvesno da će pripadnici Demokratske stranke SAD na bilo koji način pomagati republikancima čak i u tome.

Pre tačno jednog veka, 1923. godine, predsednik Predstavničkog doma izabran je nakon devet krugova glasanja, i nije bilo odlaganja. Još gora situacija bila je 1869. godine – tada je bilo 60 glasanja koja su se rastegla na dva meseca.

Nema jasnih pravila šta će Predstavnički dom raditi ako predsednik ne bude izabran. Kongres može prekinuti rad, a može se i nastaviti sa glasanjem.

Međutim, Predstavnički dom ne može da radi dok glasanje o njegovom predsedniku ne bude završeno, što znači da ni drugi članovi donjeg doma Kongresa ne mogu položiti poslaničke zakletve.

Kontrolu nad Senatom i dalje drži Demokratska partija SAD, koja je na poslednjim međuizborima povećala svoju minimalnu većinu za jedno senatorsko mesto. U Predstavničkom domu je izgubila većinu, ali je većina Republikanske stranke vrlo tesna.

(Beta, foto: Pixabay)