Skip to main content

Nezavisnost: Propisati maksimalne radne temperature da bi se zaštitili radnici

Info 31. јул 2022.
2 min čitanja

Još jedno leto sa smrtonosnim toplotnim talasima pokazuje zašto je Evropi preko potrebna direktiva o maksimalnim radnim temperaturama kako bi se radnici zaštitili od posledica klimatskih promena, saopštila je Evropska konfederacija sindikata, a preneo portal Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, uz poruku da je to zahtev i sindikata u Srbiji.

Sindikati u Srbiji traže da se to pitanje rešava kroz socijalni dijalog, kroz odbore za bezbednost i zdravlje na radu za čije se formiranje stalno zalažu, objavio je portal Nezavisnost.org.

Povodom vesti da su prošle nedelje u Španiji dva radnika kolabirala i umrla usled toplotnog udara, Evropska konfederacija sindiakta (EKS) ukazala je da su opravdani zahtevi sindikata da Evropska komisija preduzme odgovarajuće zakonske korake.

U saopštenju se podseća da je u Francuskoj, koja je među državama članicama EU koje nemaju propisanu maksimalnu radnu temperaturu, tokom leta 2020. smrtno stradalo 12 radnika, takođe zbog prekomernih vrućina. EKS smatra da će se slične tragedije događati sve dok se ne usvoje norme o bezbednim radnim temperaturama, piše Nezavisnost.org.

Ukazali su i da, prema standardima Svetske zdravstvene organizacije, ljudi najbolje rade na temperaturi između 16 i 24 stepena Celzijusa.

„Kada temperatura poraste iznad 30 stepeni, rizik od nesreća na radnom mestu raste za pet do sedam odsto, a kada temperatura pređe 38 stepeni, verovatnoća nesreće je između 10 i 15 procenata“, naveli su iz EKS pozivajući se na ranija istraživanja.

EKS upozorava da su vrtoglavica, glavobolja i grčevi u mišićima rani simptomi toplotnog stresa, koji mogu dovesti do povraćanja, gubitka svesti, a ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere, i do smrtnog ishoda.

Širom Evropske unije, 23 odsto svih radnika izloženo je visokim temperaturama najmanje četvrtinu radnog vremena, a najviše u poljoprivredi i industriji (36 odsto) i u građevinarstvu (38 odsto), podaci su Eurofounda (Evropska fondacija za poboljšanje životnih i radnih uslova), objavio je Nezavisnost.org.

Skrenuli su, međutim, pažnju i na to da su istraživanja članica EKS pokazala da samo nekoliko evropskih zemalja imaju zakone koji štite radnike tokom toplotnih talasa sa velikim rasponima od 28 do 36 stepeni, i to Belgija, Mađarska, Letonija, Slovenija i Španija.

Sindikat Nezavisnost podsetio je da godinama traži da se problemi u vezi sa radom u uslovima rizičnim za zdravlje zaposlenih rešavaju kroz socijalni dijalog, posebno insistirajući na formiranju zajedničkih, tripartitnih odbora za bezbednost i zdravlje na radu u čijoj bi nadležnosti bilo i pitanje rada tokom visokih letnjih temperatura.

„Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja načelno je podsetilo krajem juna poslodavce i zaposlene da obavljanje poslova na otvorenom tokom vrućih letnjih dana treba prilagoditi uslovima visokih temperatura…ali je jasno da ono što se preporučuje nije i obavezno“, poručili su iz Nezavisnosti.

Zato su širom Srbije, posebno u najvećim gradovima, na gradilištima radnici angažovani i u najtoplijim periodima dana, uprkos Vladinoj preporuci, upozorili su iz sindikata „Nezavisnost“.

(FoNet, Foto: Pixabay)