Skip to main content

Nenad Rašić: Izlazak Srba iz institucija je pogrešan i štetan

Jugoslavija 05. dec 2022.
< 1 min čitanja

„Mogu da pretpostavim da je jedan broj ljudi, od tih koji su izašli, već shvatio da je napravio grešku, da su sebe i svoje karijere doveli u pitanje jer ima tu ljudi koji su radili po deset, petnaest godina u različitim institucijama. Mislim da su unazadili svoje karijere time što su to uradili. Mogu da razumem njihov izlazak zbog sticaja okolnosti i nekomunikacije s Vladom Kosova i takođe pritiska koji je usledio od strane vlade u Beogradu da dođe do izlaska iz institucija“, rekao je Rašić.

Dodao je da je Vlada Srbije htela da pošalje radikalnu poruku Prištini i da, kako je rekao, parališe institucije.

„Mesec dana nakon toga mi vidimo da su napravili štetu i čak mislim da ukoliko izbori budu održani kao što je predviđeno 18. odnosno 25. decembra u svim opštinama na severu, to znači da mi dve godine nećemo imati srpske gradonačelnike u tim opštinama jer će albanska manjina ili manjina iz drugih zajednica biti dovoljno brojna da dobije mesto gradonačelnika. Doneta je ishitrena odluka i meni je žao što Srbi sa severa nisu malo analizirali pre te odluke“, objasnio je ministar.

Po njegovim rečima, izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale, „jer smo od tih institucija zavisni“.

„To bi nas Srbe na jugu dovelo do situacije opšte panike i bilo bi ‘kud koji, mili moji’. Apsolutno nisam za takav pristup, ja sam upravo ovde zbog toga da bi Srbi ojačali svoj položaj u kosovskim institucijama i smatram da je to ostvarivo, da već jednom dobijemo svoje zasluženo pravo. Mi smo drugi narod po brojnosti na Kosovu i kao takvi treba da budemo u svim bitnim institucijama, ali ne samo to, nego u svim bitnim procesima odlučivanja“, naveo je Rašić za Radio KiM.

(Beta, foto: N1)