Skip to main content

Zemlje članice EU se dogovorile o planu smanjenja potrošnje gasa

Planeta 26. јул 2022.
3 min čitanja

Zemlje članice EU odobrile su danas koordinisan plan smanjenja potrošnje gasa da bi smanjili zavisnost od Moskve, posle novog drastičnog smanjenja ruskih isporuka, saopštilo je češko predsedništvo Evropskog saveta.

„To nije bila nemoguća misija. Ministri (energetike evropske dvadesetsedmorice okupljeni u Briselu) postigli su politički sporazum o smanjenju potražnje gasa u pripremi za narednu zimu“, objavilo je na Tviter nalogu češko predsedništvo.

EU je navela u saopštenju da su, u nastojanju da se poveća bezbednost Unije u snabdevanju energentima, zemlje članice danas postigle sporazum o dobrovoljnom smanjenju potražnje gasom za 15 odsto ove zime.

Nova regulativa takođe predviđa mogućnost aktiviranja „uzbune EU“ o bezbednosti snabdevanja u kom slučaju će smanjenje potrošnje postati obavezujuće.

Dogovoreno je da se smanji potražnja za gasom za 15 odsto u odnosu na prosečnu potrošnju u proteklih pet godina između 1. avgusta 2022. i 31. marta 2023, merama koje će svaka zemlja donositi po sopstvenom izboru.

Savet EU je takođe naveo da će biti prihvaćena neka izuzeća i mogućnosti odlaganja od obaveznog cilja smanjenje da bi se uzela u obzir posebna situacija zemalja članica.

Cilj smanjenja tražnje za gasom je da se uštedi uoči zime i pripremi za moguće poremećaje snabdevanja gasa iz Rusije, koja bez prestanka koristi snabdevanje energentima kao oružje, navela je Unija.

„EU je ujedinjena i solidarna. Današnja odluka jasno pokazuje da će zemlje članice stati protiv bilo kog ruskog pokušaja da podeli Uniju upotrebom energetskog snabdevanja kao oružja. Usvajanje predloga za smanjenje gasa u rekordnom roku nedvosmisleno je ojačalo našu zajedničku energetsku bezbednost. Štednja gasa sada će popraviti našu pripremljenost. Zima će biti mnogo jefitinija i lakša za građane i industriju EU“, naveo je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, u saopštenju.

Tekst prihvaćen danas će biti formalno usvojen pisanom procedurom koja će biti završena narednih dana posle tehničke revizije dokumenta.

Nemački ministar privrede: Putin ima gas, mi imamo moć

Rusija je najavila da drastično smanjuje isporuke gasa Evropi, svega šest dana pošto je nastavila snabdevanje koje je prekinula navodno zbog remonta Severnog toka 1. „Situacija je ozbiljna i to sada treba da bude jasno svima,“ izjavio je nemački ministar privrede Robert Habek.

Nemačka, dodao je, mora da smanji potrošnju gasa i na tome dosledno radi. „Zemlja mora da se ujedini i kaže – tačno je, Putin ima gas, ali mi imamo moć,“ rekao je Habek za televiziju ARD u ponedeljak uveče.

Gasprom je prethodno saopštio da će isporuke koje su sada na 40 odsto kapaciteta da smanji na najviše 20 odsto. Tako će preko Severnog toka 1, za Nemačku najvažnijeg gasovoda, dnevno moći da ide svega 33 miliona kubnih metara gasa.

Rusija je odluku obrazložila popravkom još jedne turbine. Prethodno smanjenje isporuke na 40 odsto, u junu, takođe je opravdala opravkom turbine, odnosno njenim zakasnelim vraćanjem sa remonta. Habek je rekao da su objašnjenja Rusije farsična.

Gasa će biti iz Holandije i Norveške, rekao je ministar. „Sada sve zavisi od toga koliko ćemo štedeti,“ dodao je govoreći o mogućim scenarijima za zimu. Ako nastupi nestašica gasa, prvo će industrija da trpi restrikcije, pre nego privatna domaćinstva ili važne ustanove, poput bolnica.

„Naravno da veoma brinem da to može da se dogodi,“ rekao je Habek. Neki proizvodni lanci u Nemačkoj i Evropi će možda da se prekinu. „To svim silama hoćemo da izbegnemo,“ kazao je ministar objasnivši da potrošnja gasa u Nemačkoj mora da padne za 15 do 20 odsto.

Brisel: Smanjenje protoka gasa iz Rusije je politički motivisano

Šefica za energetsku politiku Evropske unije Kadri Simson kritikovala je najavu ruskog Gasproma da će usporiti isporuke Evropi, rekavši da je to „politički motivisan potez„, dok članice bloka optužuju Moskvu da koristi energiju kao oružje dok ratuje protiv Ukrajine.

Iz Gasproma su u ponedeljak saopštili da će dotok gasa prema Nemačkoj, kroz gasovod Severni tok 1, od danas biti smanjen na 33 miliona kubnih metara dnevno, što je polovina sadašnjih tokova, koji su već na 40 odsto normalnog kapaciteta, piše Glas Amerike (VOA).

„Znamo da ne postoji tehnički razlog za to. Ovo je politički motivisan korak i na to moramo biti spremni, zato je preventivno smanjenje naše potražnje za gasom mudra strategija“, rekla je Simsonova uoči sastanka ministara energetike EU u Briselu.

Poljska ministarka klime i ekologije Ana Moskva izjavila je, uoči sastanka sa kolegama iz EU, da je najnoviji predlog EU o smanjenju potrošnje gasa „neutralan“ za njenu zemlju, jer ne uključuje obavezujuće ciljeve.

Ona je izjavila da je Varšava protiv dodeljivanja obaveznih ciljeva smanjenja potrošnje zemljama članicama.

„Ne možemo prihvatiti bilo kakve odluke koje su nametnute zemljama. Energetska sigurnost je nacionalni prerogativ“, rekla je Moskva i dodala da su skladišta gasa u Poljskoj puna i da njena zemlja sada nema potrebe da ograničava upotrebu gasa.

(DPA, Beta, Foto: Pixabay)