Skip to main content

Nemački kancelar zabrinut zbog porasta ekstremizma

Planeta 13. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Pozivi na nasilje ugrožavaju demokratiju"

Kancelar Olaf Šolc (Scholz) upozorio je danas na „ekstremiste“ koji nastoje da iskoriste društvene skupove i proteste u Nemačkoj, pre svega poljoprivrednika, rekavši da je zabrinut zbog poziva na nasilje, koji ugrožavaju demokratiju.

„Kada se protesti, koji su sami po sebi legitimni, pretvore u gnev ili prezir prema demokratskim procesima i institucijama, tada svi gubimo. Samo oni koji preziru našu demokratiju će od toga imati koristi“, upozorio je Šolc u video poruci.

Govoreći o „traktorima koji od početka nedelje blokiraju gradske centre, puteve i pristup autoputevima“ širom Nemačke, Šolc je rekao da su spor i nesuglace „deo demokratije“.

Prema njegovim rečima, bes se podstiče na ciljani način, tako što „ekstremisti i preko društvenih mreža, preziru svaki kompromis i truju svaku demokratsku debatu“.

„To je toksična mešavina koja bi trebalo da nas brine i koja i mene mnogo brine“, dodao je Šolc.

Demonstracije nemačkih poljoprivrednika, koji protestuju zbog smanjenja javne pomoći, posebno podržava krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja je sve popularnija u anketama, dok mnoge ekstremističke grupe pozivaju na društvenim mrežama na radikalizovanje akcija protiv vlade.

Šolc je rekao da je zahvalan predsedniku Sindikata poljoprivrednika Joahimu Rukvidu (Joachim Rukwied) „što se jasno ogradio od ekstremista i određenih oportunista koji pozivaju na pobunu i govore o ‘rušenju sistema'“.

„To nije besmislica. To je opasno… Pozivima na nasilje i ličnim pretnjama nema mesta u našoj demokratiji“, rekao je Šolc koji je pozvao na umerenost i duh kompromisa.

U Berlinu je za ponedeljak zakazan veliki protest poljoprivrednika.

(Beta/foto: dpa)