Skip to main content

Nema epidemije tuberkoloze u Vojvodini

Autonomija 07. авг 2008.
2 min čitanja

03_tuberkuloza.jpgInstitut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici demantovao je danas tvrdnje pojedinih medija da u Vojvodini vlada epidemija takozvane multirezistentne tuberkuloze.
Institut je u saopštenju za javnost ocenio da su mediji svojim „senzacionalističkim napisima uznemirili javnost“, pošto ta vrsta tuberkuloze nije nikakav „opaki vid“ te bolesti, već bolest registrovana odavno u Srbiji, te i u Vojvodini.
„Ta vrsta plućne bolesti odavno je prepoznata kao otpornost bacila tuberkuloze na izonijazid i rifampicin – dva efikasna i uobičajena leka protiv tuberkuloze. Do multirezistentne tuberkuloze dolazi zbog pogrešnog lečenja ‘obične’ tuberkuloze i pogotovo zbog zanemarivanja lečenja medikamentima od strane pacijenata“, navodi se u saopštenju.
Institut je kao neodgovorne ocenio tvrdnje pojedinih medija da se broj obolelih od multirezistentne tuberkuloze povećava, a kao „izrazito neodgovorne“ označio je tvrdnje da postoji opasnost od epidemije te bolesti.
Navodi se da je u Vojvodini registrovano osam slučajeva te bolesti i dodaje da su svi ti slučajevi pod kotrolom lekara.
Od osam bolesnika, dvoje je na kućnom lečenju jer nisu zarazni, a šest je u Specijalnoj bolnici za plućne i neuropsihijatrijske bolesti u Beloj Crkvi jer ti bolesnici pate i od psihijatrijskih oboljenja.
U saopstenju piše da je u ostalim delovima Srbije registrovano 45 bolesnika od tog tipa tuberkuloze što je manje od dva odsto od ukupnog broja obolelih od tuberkuloze.
„To je niska zastupljenost ove bolesti, po kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije“, objašnjava se u saopštenju.
Saopštenje su potpisali direktor Instituta za plućne bolesti Aleksandar Milovančev i Upravnik Klinike za tuberkulozu Slobodan Pavlović.

(Beta)